08 mart. 2021 | 08:29

Se schimbă banii în România: cum arată moneda de 10 lei, ce reprezintă și ”cât costă”

ACTUALITATE
Se schimbă banii în România: cum arată moneda de 10 lei, ce reprezintă și ”cât costă”

Ocazional, BNR lansează ediții limitate, de colecție ale unor bancnote sau monezi. Dacă ți-ai dorit vreodată o monedă de 10 lei, acum o poți avea.

Nu de puțin ori, Banca Națională a României a anunțat bancnote sau monezi în ediție limitată. De cele mai multe ori, acestea atrag atenția asupra unui eveniment, precum eclipsa totală de soare sau asupra unei personalități importante din istoria țării. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză decizia de a lansa moneda de 10 lei ilustrată mai jos.

Începând de azi, 8 martie, Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”.

Pe marginea acestui subiect, a fost publicat și un comunicat din care aflăm că aversul monedei redă imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” şi stema României. Reversul monedei prezintă portretul şi numele Mitropolitului Bartolomeu Anania şi anii între care a trăit acesta „1921-2011”.

Deși are o valoare nominală de 10 lei, noua monedă va avea un preț de vânzare de 450 de lei fără TVA. În acești bani intră și broșura de prezentare. În cazul în care faci investiția într-una, te vei bucura să afli că doar 5000 de exemplare vor fi realizate și puse în circulație.

BNR precizează că monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Documentele includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Este important de reținut că aceste monede de argint cu tema „100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania” au putere circulatorie pe teritoriul României, cu mențiunea că valoarea lor la supermarket este de 10 lei, cât scrie pe una dintre fețele monezii.

Dacă vrei să intri în posesia unei astfel de monezi, lansarea în circuitul numismatic a creațiilor în ediție limitată se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Bartolomeu Anania monedă 10 lei

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele