28 iun. 2021 | 09:30

De unde îți descarci certificatul verde digital de Covid: ce faci dacă nu ai acces la internet

ACTUALITATE
De unde îți descarci certificatul verde digital de Covid: ce faci dacă nu ai acces la internet

Călătoriile în Europa, pentru o perioadă de timp limitată, vor fi facilitate de un certificat verde Covid sau pașaport de coronavirus. Formalitățile referitoare la documentul digital au fost deja bătute în cuie și ar fi bine să ți-l descarci pe telefon.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat duminică site-ul de unde va putea fi descărcat certificatul digital Covid, dar și alte modalități prin care românii vor putea avea acces la acest document. ”Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România”, a spus Baciu la Digi24.

certificat-covid.gov.ro este adresa site-ului pe care îl vei putea accesa începând cu 1 iulie pentru a-ți descărca certificatul de liberă trecere printre granițele europene. ”Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem”, a declarat Baciu.

În mod previzibil, în România există foarte mulți oameni care nu au acces la internet, iar pentru aceia există o soluție chiar și în cazul certificatului verde de Covid. La fel ca în cazul programării la vaccinare fără internet, vor exista două posibilități, prin intermediul medicului de familie sau cu ajutorul direcție de sănătate publică din județul aferent. De acolo vor putea fi obținute în format fizic.

”Ele vor putea ridica documentul și în format letric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. „Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu.

Certificatul digital al UE privind COVID este menit să faciliteze călătoriile în UE și va fi emis gratuit. Aceste certificate atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele