Se deschid granițele în Europa: Uniunea Europeană nu mai are răbdare cu restricțiile

Se deschid granițele în Europa: Uniunea Europeană nu mai are răbdare cu restricțiile

În timp ce un număr mare de țări din Europa au restricții de circulație din ce în ce mai agresive, Comisia Europeană nu mai are răbdare cu astfel de gesturi și a impus termene pentru eliminarea lor sau aducerea unor argumente clare pentru a le justifica.

Comisia Europeană a transmis marți Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la granițe în vederea combaterii răspândirii noilor variante de coronavirus. Motivul pentru care Bruxelles-ul a decis să intervină este simplu. Restricțiile au afectat circulația mărfurilor și riscă să închidă părți ale frontierei franco-germane, relatează Reuters. Cele șase state au 10 zile pentru a justifica restricțiile impunse, despre care comisarul pentru justiție Didier Reynders a spus că „au mers prea departe”.

Oficialul european amintește faptul că cele 27 de state membre UE ar trebui să facă o treabă mai bună în a face front comun în fața pandemiei. Toate ar trebui să adopte o abordare coordonată a măsurilor luate în legătură cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Dacă atitudinea actuală din blocul comunitar se perpetuă, consecințele sunt clare. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că blocul riscă „fragmentarea și perturbarea liberei circulații și a lanțurilor de aprovizionare – lucru la care am asistat din nou în ultimele săptămâni”.

O partea importantă a dezbaterii a fost provocată de măsurile adoptate la Berlin în ultimele săptămâni. Nemții, după ce au introdus controale la frontierele cu Republica Cehă și Austria, au fost în discuții cu Franța pentru a evita măsuri similare în regiunea franceză Moselle la granița cu Germania.

Liderii statelor UE urmând să discute joi și vineri provocările legate de sănătate, călătorii și frontiere, cancelarul austriac Sebastian Kurz a solicitat „standarde comune pentru călătorii și transportul de mărfuri în interiorul UE pentru a asigura funcționarea pieței unice”.

Dincolo de ce se întâmplă la ora actuală, țările din sud, precum Spania, speră că pașapoartele de vaccinare ar putea revigora industria turismului în această vară, permițând oamenilor să călătorească mai liber, în urma imunizării.