Schimbări majore în procesul de vaccinare din România: noi categorii de persoane în etapa a doua

Schimbări majore în procesul de vaccinare din România: noi categorii de persoane în etapa a doua

Autoritățile din România au decis ieri să aducă mai multe schimbări în cadrul categoriilor de persoane care se pot vaccina în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Din 15 ianuarie a început a doua etapă a campaniei de vaccinare din țara noastră. Printre categoriile complet noi care se pot programa acum la vaccinare, se numără persoanele cu handicap, persoanele imobilizate, cele imunodeprimate, însoțitorii legali ai acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu bolnavii. Cu toții vor fi incluși în etapa a doua.

Potrivit unei hotărâri care ar urma să fie adoptată miercuri de guvern, vor fi incluse în etapa a doua și noi categorii de angajați din domenii de activitate considerate esențiale. O altă modificare vizează introducerea unor categorii de angajați și în cea de a treia etapă de vaccinare, pe lângă populația generală. Practic, pe parcursul zilei de azi, ar trebui să se voteze modificarea Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19. În mod oficial, din 15 ianuarie a început etapa a doua. Aceasta vizează persoanele cu vârste peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domenii considerate esențiale.

Documentul integral cu schimbările care ar urma să fie adoptate în Guvern le găsești aici. Punctele esențiale au fost extrase de Hotnews, după cum urmează:

În cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare ar urma să fie incluse și:
 • persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate,
 • persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea
 • persoane fără adăpost
Este extinsă și lista domeniilor (instituțiilor) considerate esențiale. Astfel, în cea de a doua etapă de vaccinare va fi inclus:
 • Personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora. Acum, prevederea vizând această categorie face referire la „personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora)”.
 • Personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acum, prevederea vizând această categorie face referire la „personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești”.
Conform proiectului de Hotărâre citat mai sus, în cea de a doua etapă de vaccinare vor intra și următoarele categorii de angajați, care nu era până acum menționat:
 • personalul navigant român maritim și fluvial;
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol);
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU).
 • personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
 • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
 • persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a) (n.r. – persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate)
 • personalul din administrația publică locală;
 • lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
 • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
 • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
 • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
 • inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.
 • personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
 • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
 • sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi