15 apr. 2021 | 15:28

Schimbarea majoră adusă de buletinul cu cip: nu mai poți face asta dacă nu îl ai

ACTUALITATE
Schimbarea majoră adusă de buletinul cu cip: nu mai poți face asta dacă nu îl ai

Noua carte de identitate electronică va fi obligatorie în situațiile în care dorești să pleci din țară. Fără ea, nu vei mai putea călători în străinătate.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) Octavian Oprea. Mențiunea importantă e că românii care nu doresc o carte electronică de identitate pot să o refuze. Singura limitare va fi călătoria în străinătate.

Oficialul susține că noua carte de identitate electronică nu va fi obligatorie, pentru că unii cetățeni „pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat”.

Aceste persoane sceptice pot opta pentru o carte de identitate simplă, însă o vor putea folosi doar pentru a se legitima în interiorul țării. Pentru călătoriile în străinătate, va fi necesară cartea de identitate electronică.

Cu alte cuvinte, ea nu va fi obligatorie, în mod oficial, dar dacă ești nevoit să călătorești în interes de serviciu, sau dacă dorești să îți petreci concediul în străinătate, va fi obligatoriu să deții o carte de identitate electronică.

Beneficii importante pentru noua carte de identitate

Cartea de identitate electronică vine și cu alte beneficii, mai spune preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României. Conform acestuia, procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică.

„Aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”, a adăugat Oprea.

Pentru cetățenii care vor refuza noul buletin, le va fi oferită posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România.