Samsung Galaxy S22 va fi telefonul cu o cameră de 200 de megapixeli, dar nu va fi primul

Samsung Galaxy S22 va fi telefonul cu o cameră de 200 de megapixeli, dar nu va fi primul

Camerele de pe telefoanele mobile au început deja de câțiva ani să devină extraordinare, ținând loc cu brio camerelor digitale de acum câțiva ani. Nu știu însă exact dacă un senzor de 200 de megapixeli pentru mobile este o manifestare de aroganță sau are vreo utilitate reală.

În urmă cu câteva zile, cei de la Samsung au dezvăluit un nou senzor pentru smartphone-uri. Intitulat ISOCELL HP1, acesta era menit, în mod evident, pentru viitorul Galaxy S22. În realitate, însă, se pare că banii fac legea pe această piață, iar la cât de prost se vând telefoanele Samsung în ultima perioadă, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că primul senzor de 200 de megapixeli pentru telefoane va ajunge pe un Xiaomi.

Cât de relevant este un senzor de 200 de megapixeli

Multe dintre telefoanele de top ale momentului utilizează senzori de la Sony. Această realitate este valabilă și în cazul iPhone-urilor de la Apple. Cu ISOCELL HP1, Samsung speră să desființeze această paradigmă a industriei. Pentru context, acesta este primul senzor de 200 de megapixeli pentru terminale mobile. Are pixeli de 0,64 micrometri și, deși are o dimensiune destul de generoasă, se pare că se încadrează fără probleme în aproape orice smartphone modern.

Posibilitatea de a obține fotografii de 200 de megapixeli dintr-un telefon, în mod regretabil, nu va fi însă foarte mare. În schimb, toți acei pixeli vor fi folosiți pentru fotografii mai luminoase și clare în condiții de iluminare scăzută. Informația din pixelii adiacenți se va strânge într-un singur pixel, iar astfel, vei ajunge să ai o fotografie de 12.5 megapixeli care ar trebui să se vadă spectaculos în beznă dintr-un senzor de 200 de megapixeli.

Tehnologia din spatele mecanismului de mai sus este intitulat binning și nu e foarte nouă. În schimb, inovația constă în ChameleonCell, un algoritm care ajustează în mod dinamic nivelul de ”pixel binning” în funcție de volumul de lumină din cadru. În lumină naturală, de exemplu, nivelul de doar patru pixeli se vor combina pentru a obține, practic, un senzor de 50 de megapixeli capabil să filmeze 8K cu 30 de cadre pe secundă. Pentru context, în specificațiile procesorului in-house Samsung Exynos 2100, senzorii foto de 200 de megapixeli sunt suportați și îi vei putea găsi pe amândoi în Galaxy S22.