Samsung dă clasă Apple: va avea cel mai rapid telefon din lume, datorită unei decizii radicale

Samsung dă clasă Apple: va avea cel mai rapid telefon din lume, datorită unei decizii radicale

Samsung nu a mai fost de mulți ani în fruntea clasamentelor când vine vorba de performanță brută a smartphone-urilor din portofoliu, dar acest lucru se pare că se va remedia în curând. Primele teste ale unui nou procesor au ajuns online și desființează concurența.

Cei mai mulți dintre noi asociază cele mai rapide telefoane din piață cu procesoare Qualcomm, iar pe partea de desktopuri și laptopuri, s-ar putea să te gândești la Intel când ai în vedere viteza de procesare. Dincolo de asta, însă, AMD nu face legea doar pe partea de console de gaming, toate de pe piață utilizând un procesor din portofoliul americanilor, dar se pare că se va impune și în domeniul smartphone-urilor.

Samsung a început o colaborare cu AMD de câțiva ani, iar acum încep să tragă ponoasele. Cele două companii se pare că au bătut în cuie arhitectura și specificațiile tehnice ale unui nou SoC Exynos. Acesta utilizează un GPU pe arhitectură RDNA, iar primele rezultate din benchmark-uri sunt mai mult decât promițătoare.

Noul procesor a obținut un scor în 3D Mark de 8134 de puncte, cu 50% mai mult decât orice alt Samsung Galaxy S21 și mai mult decât orice alt smartphone de pe piață. Ca referință, cel mai rapid terminal din clasamentul celor de la Futuremark este Apple iPhone 12 mini cu 7668 de puncte.

Punctual, procesorul listat în test utilizează o arhitectură pe Cortex-A77. Acest detaliu este relevant deoarece procesorul final care va ajunge în aparate are mari șanse să fie diferit. Exynos 2100 va utiliza un Cortex-X1 ca nucleu principal, în timp ce ARM a dezvăluit deja Cortex-X care este cu 16% mai rapid. Este improbabil ca acestea să nu-și găsească loc în următorul Samsung Galaxy.

Una peste alta, cel mai probabil, următorul Galaxy S22 va fi un monstru când vine vorba de performanță brută. Nu de alta dar o nouă generație de Galaxy Note a fost amânată din cauza crizei globale de semiconductoare.

samsung wildlife

Citește și: