Statul român, fără bani de ajutoare pentru industriile îngropate de pandemie: ”a fost o greșeală, trebuie să recunoaștem”

Statul român, fără bani de ajutoare pentru industriile îngropate de pandemie: ”a fost o greșeală, trebuie să recunoaștem”

Încă din prima parte a anului trecut, autoritățile române au anunțat o serie de programe pentru a ajuta industriile cele mai afectate din pandemie, în frunte cu HoReCa. În realitate, mulți dintre banii promiși nici măcar nu există, după cum a atras atenția ministrul Economiei.

Claudiu Năsui este ministrul Economiei din România, iar aseară a avut o intervenție televizată la TVR. Din păcate, datele oferite de către oficialul ministerial nu au fost optimiste pe toate planurile. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat, luni seară, că relaxarea măsurilor va continua, la fel şi măsurile de sprijin anunţate de Guvern, chiar dacă nu există întreaga finanţare asigurată pentru acestea. ”A fost o greşeală, trebuie să recunoaştem, a statului român să iniţieze măsuri fără să aibă bani să le finanţeze”, a declarat ministrul la TVR.

În opinia oficialului, peste aproximativ o lună, ar putea demara apelul pentru măsura de sprijinire a activităţilor HoReCa, potrivit News.ro. Vestea bună ține de relaxarea restricțiilor și eficiența campaniei de vaccinare. ”Trendul va fi spre redeschidere, spre relaxare, aşa cum a anunţat şi premierul. Populaţia vaccinată este în creştere, vaccinarea continuă şi este un succes, ceea ce este un lucru foarte bun. Avem deja peste 4 milioane de români care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce este un lucru foarte bun. De asemenea, numărul de cazuri scade, toţi indicatorii ne arată că este în regulă această relaxare, această deschidere şi că ea va continua”, a declarat Claudiu Năsui, la TVR, luni seara.

Ministrul Economiei are toată bunăvoința să sprijine companiile afectate de pandemie. Rămâne să vedem când vor exista banii pentru ca aceste intenții să se materializeze. ”Este un sprijin care continuă, este un lucru care a fost făcut pe nişte baze pe care a trebuit să le reparăm din mers, dar facem lucrul acesta în continuare, astfel încât toate întreprinderile care au fost forţate să fie închise (…) toată lumea să fie remunerată”, a declarat Năsui.

Ajutoarele financiare de la stat continuă, începând cu microgranturi

La această oră, Măsura 1 s-a finalizat, iar plățile către beneficiari au fost efectuate. ”Vă anunţ şi vă spun că intenţionăm să o relansăm. Microgranturi – 2.000 de euro, sume mici, dar care contează. O să o reluăm pentru că ea s-a epuizat”, a mai declarat ministrul, precizând că momentul lansării ”rămâne de văzut”, în funcţie de momentul în care se identifică sursa de finanţare. Cu alte cuvinte, nu sunt bani.

În ceea ce privește Măsura 2, aceasta continuă și, cu un pic de noroc, se va materializa finanțarea celei mai mari părți a cererilor. ”A fost o greşeală, trebuie să recunoaştem, a statului român să iniţieze măsuri fără să aibă bani să le finanţeze (…) Nu face niciun bine nimănui să promiţi bani pe care să nu-i dai. Acesta este un lucru care cât sunt eu ministru nu se va întâmpla. Facem măsuri numai în măsura în care le avem bugetate”, a mai declarat ministrul, precizând că pe Măsura 2 este un deficit de 500 de milioane de euro.

Cei care lucrează în industria HoReCa mai au de așteptat cel puțin o lună. ”Avem şi o măsură HoReCa prin care toate întreprinderile din zona HoReCa vor primi 20% din scăderea cifrei de afaceri între 2019 – 2020 (…) Sper ca în următoarea lună să începem apelul. (…) Ca să nu mai existe buluceală la început sau la final, vom împărţi banii. Toată lumea aplică într-o perioadă, evaluăm cererile şi apoi 2,5 miliarde lei, că atât avem disponibil, îi vom împărţi la toţi. Toată lumea va primi, poate nu toţi banii, dar toată lumea va primi”, a mai explicat Năsui la postul național de televiziune