Rușii nu mai vor cu Putin: de ce și-ar dori zeci de milioane de oameni să părăsească țara

Rușii nu mai vor cu Putin: de ce și-ar dori zeci de milioane de oameni să părăsească țara

Zeci de milioane de ruși ar vrea să părăsească țara. Unul dintre motive ar putea fi regimul impus de Vladimir Putin, supranumit ”țarul de la Kremlin”.

Un sondaj sociologic arată o schimbare de mentalitate în Rusia, în rândul multora dintre cetățenii țării conduse de Vladimir Putin. Peste 30 de milioane de ruşi ar vrea să părăsească Rusia, arată datele Centrului Levada. În 10 ani, țara a pierdut 1% din populația activă din punct de vedere economic, scrie Deutsche Welle.

Analiștii interpretează aceste date drept o posibilă revoltă a populației la adresa politicilor impuse de Guvernul de la Kremlin, controlat, în mod evident, de președintele țării – Vladimir Putin.

Zeci de milioane de ruși vor să părăsească țara

Potrivit datelor centralizate de Serghei Guriev, profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris, prezentate de ziarul german Die Welt, țara a pierdut 1% din populația sa activă din punct de vedere economic în ultimul deceniu, inclusiv pe cei predispuși la antreprenoriat și interesați de inovaţie. Posibil ca aceștia să fi plecat tocmai pentru că nu li se asigurau condiții să se dezvolte.

Sau, mai grav, că nu erau lăsați. 

În termeni matematici, devine clar că fiecare al cincilea locuitor al Rusiei (22% sau aproape 32 de milioane de oameni) ar dori să trăiască permanent în străinătate. În 2017, un răspuns similar a fost dat de 15% dintre respondenți. Ponderea celor care nu s-au gândit niciodată să părăsească Rusia este de 69%, ceea ce reprezintă o scădere de 9% față de septembrie 2019.

Iar ponderea celor care uneori se gândesc să emigreze este de 20% – acesta este cel mai mare nivel din 2013 până în prezent.E drept, însă, că puțini fac demersuri concrete pentru a părăsi țara. Teama încă există.

Doar 1% dintre respondenți sunt ferm hotărâți să emigreze și lucrează deja la colectarea documentației necesare. Conform datelor sociologice, majoritatea tinerilor ruși vor să emigreze. Aproape jumătate dintre respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (48%) au o astfel de intenție, la fel ca fiecare al treilea rus din grupa de vârstă între 25 și 39 de ani.

Rușii mai în vârstă sunt mai puţin interesaţi să locuiască în străinătate. Doar 7% dintre respondenții cu vârsta peste 55 de ani ar părăsi Rusia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: