Rusia și China vor o bază pe Lună: aceasta va fi noua stație spațială internațională

Rusia și China vor o bază pe Lună: aceasta va fi noua stație spațială internațională

În cazul în care nu credeai că oamenii vor mai merge prea curând pe Lună, Rusia și China tocmai au anunțat că vor să creeze o stație spațială acolo.

Deși nu este clar cât de deschisă va fi această stație spațială altor țări de pe mapamond, Rusia și China au dezvăluit de curând că vor construi o bază pe Lună. Anunțul a venit la pachet și cu promisiunea că inițiativa va fi deschisă altor țări.

Conform anunțului publicat pe site-ul oficial al Roscosmos, agenția spațială rusească, Rusia și China au început să colaboreze la o stație de cercetare care ar trebui să se materializeze pe Lună. Numele proiectului este International Lunar Science Station. Momentan, nu au fost făcute publice foarte multe date despre subiect și nici nu este foarte clar cât de avansat este proiectul. Nu de alta, dar rușii și chinezii nu sunt cunoscuți la nivel global pentru un nivel sporit de transparență în fața țărilor vecine.

În teorie însă, noul centrul spațial de pe Lună ar trebui să includă atât facilități în orbita astrului ceresc, cât și pe suprafață. Oficial, orice altă nație interesată își poate trimite oameni pe lună și poate colecta date prin intermediul International Lunar Science Station.

În opinia americanilor, inițativa anunțată de Rusia și China nu este însă foarte promițătoare. Această veste vine la aproximativ jumătate de an după ce NASA a anunțat Artemis Accords în octombrie 2020, un tratat pentru explorarea transparentă, pașnică și în cooperativă a luni. De la semnarea pactului cu pricina au lipsit oficialii ruși și chinezi.

Pretextul pentru absența rușilor la acea vreme a fost comunicat imediat de către Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale Roscosmos. În opinia lui, Lunar Gateway, după cum era intitulată stația spațială dezvăluită de NASA, era prea ”US-Centric”. Cu alte cuvinte, reprezenta mai degrabă interesele Statelor Unite ale Americii.

Citește și: