Românii vaccinați au liber la călătorit: anunțul Israelului, un precedent interesant

Românii vaccinați au liber la călătorit: anunțul Israelului, un precedent interesant

La nivel global, Israelul a devenit prima țară care se mândrește cu o imunitate colectivă, datorită unei campanii de vaccinare foarte eficiente. Acum, încep să se vadă consecințele pozitive.

Cu mult înainte ca pașaportul verde să fie definit sau implementat pe teritoriul Uniunii Europene, Israelul anunțat diverse tratate pentru a facilita libera circulație a persoanelor vaccinate. Acum, un astfel de pact se pare că va intra în vigoare și în cazul României, începând cu 23 mai.

Dacă nu cumva se mai schimbă ceva între timp, începând cu 23 mari, orice român vaccinat va putea călători în Israel fără nevoia unui test recent de coronavirus și fără să se pună problema carantinei.

Vestea a fost dată în cursul zilei de marţi într-o declaraţie comună a ministrului turismului din Israel, Orit Farkash-Hacohen şi a ministrului sănătăţii, Yuli Edelstein. În prima etapă, va fi permis accesul în Israel doar grupurilor organizate.

Israelul este o țară a cărui produs intern brut depinde enorm de turism. Din acest motiv, oficialii din regiune au anunțat că redeschiderea turistică se va face treptat, începând cu data de 23 mai. La momentul respectiv, primele grupuri turistice vor avea acces în Țara Sfântă. În cazul turiștilor individuali, care nu fac parte dintr-un grup turistic organizat, ei trebuie să mai aștepte până la inițierea celei de a doua etape. Aceasta din urmă, însă, nu a fost definită oficial.

Toţi vizitatorii vor putea intra în Israel în baza unui test PCR negativ şi vor trebui să facă şi un test serologic care să ateste existenţa anticorpilor în urma vaccinării. Dacă autoritățile de la București vor fi interesate de acest subiect, testul serologic pentru români va putea fi eliminat prin semnarea unui acord bilateral între Guvernul Israelului si Guvernul României, prin care Israelul să recunoască certificatul de vaccinare emis de autorităţile din România.

Astfel de tratate referitoare la beneficii de liberă trecere pentru persoanele vaccinate au fost deja semnate de către Israel cu Grecia și Cipru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: