Ce sunt certificatele electronice de vaccinare, cel mai nou proiect al OMS pentru călătorie

Ce sunt certificatele electronice de vaccinare, cel mai nou proiect al OMS pentru călătorie

În niciun colț al mapamondului, vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie. Cu toate acestea, OMS are un plan menit să faciliteze călătoriile internaționale într-o manieră facilă, certificatul electronic de vaccinare.

La începutul pandemiei, când foarte mulți oameni s-au îmbolnăvit și vindecat de coronavirus, s-a vehiculat posibilitatea unui așa numit pașaport de imunitate. În final, s-a renunțat la acea inițiativă, iar OMS a fost împotriva ei, pentru că nimeni nu știa pentru cât timp ești imun la o reinfectare după ce te-ai vindecat de Covid-19.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății se gândește serios la posibilitatea introducerii la scară globală a unor certificate electronice de vaccinare, precum cele dezvoltate împreună cu Estonia, conform Reuters. Dacă nu este evident din titlu, documentul în format digital care ar putea fi atașat pașaportului pe care îl ai deja atestă faptul că te-ai vaccinat și poți călători fără niciun fel de restricții de la o țară la alta.

Pentru context, Estonia şi OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare – „un card galben inteligent” – pentru o eventuală utilizare în urmărirea datelor medicale şi pentru consolidarea programului internaţional COVAX, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri.

„Analizăm cu multă atenţie posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei Covid-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obţinerii unui certificat electronic de vaccinare”, a declarat Siddhartha Datta, un expert OMS în materie de vaccinuri, în cadrul unei videoconferinţe de la Copenhaga.

Deși în teorie sună bine, oficialul OMS a atras atenția asupra faptului că nu se va pune foarte multă presiune pe implementarea unui astfel de sistem, în contextul în care sistemele medicale din foarte multe țări sunt copleșite deja și, cu siguranță, nu pot să facă față unei noi inițiative tehnologice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: