România, în topul UE: la ce suntem campioni europeni. Nu e ceva ce ne-am dorit

România, în topul UE: la ce suntem campioni europeni. Nu e ceva ce ne-am dorit

Suntem, din nou, campioni europeni, la un capitol morbid. Și nu la ceea ce ne-am dori. Iată cum ne afectează.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană.

Astfel, la fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile, ceea ce înseamnă o medie de unul din 476 de români. Media celor 27 de state membre ale Uniunii Europene este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori – mai puțin de jumătate față de România.

Suntem campioni europeni la morți

Letonia se află pe locul al doilea, cu 196 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori și Bulgaria, pe locul trei, cu 188 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori.

Cele mai puține decese din cauze tratabile se înregistrează în Norvegia (59 la suta de mii de locuitori), Franța (63 la suta de mii de locuitori) și Islanda (64 la suta de mii de locuitori).

Mortalitatea tratabilă este definită ca moartea care poate fi evitată în principal prin intervenții de îngrijire a sănătății, inclusiv screening și tratament, iar indicatorul face referire la mortalitatea prematură (sub 75 de ani).

Mai mult, România ocupă, al treilea loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile – definit ca moartea ce poate fi evitată în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție primară.

Conform statisticilor, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul sunt primele trei cauze de mortalitate în România. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători.

România, lider în Europa la decese din cauza poluării

Ignoranța autorităților române față de problema poluării a dus la o situație cât se poate de îngrijorătoare. România este pe primul loc în Europa la decese din această cauză.

La nivelul întregii Uniuni Europene, problema poluării este una foarte serioasă. Al optulea deces este cauzat de o afecțiune legată de poluarea mediului înconjurător, conform unui nou studiu realizat la nivelul țărilor membre UE. Partea și mai tristă este că cea mai gravă situație este în România. Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, până nu demult, situația era și mai gravă în România, dar acum a rămas la nivelul de jalnică.

 

Citește și:
Etichete: