România, în scenariul verde: ce înseamnă asta pentru revenirea la normalitate, care este riscul major, în opinia lui Arafat

România, în scenariul verde: ce înseamnă asta pentru revenirea la normalitate, care este riscul major, în opinia lui Arafat

După câteva săptămâni de scădere a cazurilor de Covid-19 în România, țara noastră se află în scenariul verde. Asta înseamnă că, în curând, ne vom întoarce la normalitate, cu câteva condiții.

La scurt timp după ce vestea că România a intrat în scenariul Verde, secretarul de stat Raed Arafat a ținut o conferință în care a atras atenția asupra câtorva aspecte. Deși rata de pozitivare a testelor se află în scădere, nu trebuie trasă ”prea devreme” concluzia că ”am scăpat”, pentru că ”situația poate să se inverseze până nu ajungem să avem un număr suficient de vaccinuri”.

Una peste alta, oficialul este sceptic că ar trebui să ne relaxăm complet. Secretarul de stat în MAI a declarat, marți, la Digi24, că acum toate județele sunt pe ”verde”, pentru că ”s-au luat unele măsuri din timp, chiar dacă la mulți nu ne place să recunoaștem”. ”România a luat totuși măsuri echilibrate, dar necesare. S-au supărat mai mulți pe noi, asta este, dar măsurile au reușit să controleze situația”, a mai adăugat Arafat.

Chiar și cu tot scepticismul, secretarul de stat este de părere că spre sfârșitul acestei săptămâni sau în cursul săptămânii viitoare ne putem aștepta la materializarea unei propuneri de relaxare a restricțiilor și reluare a unor activități, în contextul scăderii ratei de pozitivare a testelor, reducerea numărului de cazuri active, a numărului de persoane internate în spitale cu Covid-19.

”La ATI am ajuns la 919 cazuri, nivel pe care nu l-am mai atins din 1 decembrie 2020 și est un semn foarte bun”, a spus Arafat, care a adăugat că „dacă vom continua așa cu vaccinare, cu siguranță în 2-3 luni o să ajungem la un nivel și mai bun”.

”Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Și acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească și efectul pe care l-am obținut în acest moment să-l pierdem”, a punctat șeful DSU.

„Mesajul nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Și aici va fi greșeala”, avertizează Raed Arafat.
Citește și: