România, gata pentru Schengen. Florin Cîțu a dezvăluit toate detaliile. Totul a pornit de la o discuție telefonică

România, gata pentru Schengen. Florin Cîțu a dezvăluit toate detaliile. Totul a pornit de la o discuție telefonică

România așteaptă să facă parte din spațiul Schengen de aproape 20 de ani. Între timp, am intrat și în UE, și-n NATO, dar nu și în Schengen. Florin Cîțu, premierul României, a oferit acum câteva detalii importante.

Florin Cîțu a transmis că, pe 25 ianuarie, a discutat telefonic cu Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos.

„Am analizat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Țările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relațiilor economice și pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spațiul Schengen a fost unul dintre punctele esențiale atinse în discuția cu Prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen.”
Florin Cîțu

Premierul susține că a mai discutat cu omologul său olandez și despre evoluția pandemiei și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare în cele două state.

Schengen, pe punctul de-a fi schimbat cu sau fără România

Pe finalul lui 2020 s-a discutat la nivelul oficialilor țărilor din Schengen despre o posibilă schimbare a sistemului.

În noiembrie, printr-un set de declarații de presă care au avut loc la distanță de câteva minute, cancelarul Germaniei și președintele Franței au cerut o reformă urgentă a sistemului de frontiere deschise din spațiul Schengen.

În ambele declarații, pretextul a fost clar. Discutăm de o consecință a atacurilor teroriste din ultima perioadă. Sistemul de frontieră deschisă al spațiului Schengen va fi reformat. „Vreau să menţionez sistemul de intrare-ieşire din spaţiul Schengen, care ar trebui să fie gata în 2022″, a spus ea după o întâlnire cu alţi lideri europeni marţi, relatează Reuters: „Este vital să ştim cine intră şi cine părăseşte spaţiul Schengen”.

Președintele francez a repetat ideea. Amenințarea terorismului este o realitate europeană care are nevoie de un răspuns coordonat și rapid, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron. Tot atunci, a spus că reporterilor prezenți în teleconferință că Europa trebuie neapărat să lucreze la o regândire a frontierei deschise din spațiul Schengen.

Citește și:
Etichete: