Raportul care-ți arată cum rămâne România în urmă din cauză că întârzie digitalizarea 

Raportul care-ți arată cum rămâne România în urmă din cauză că întârzie digitalizarea 

În 2021 e greu să crezi că mai există servicii care nu au măcar o componentă de digitalizare. Din păcate, în România găsești astfel de exemple negative.

Guvernele care se perindă pe la Palatul Victoria promit de ceva ani că vor digitaliza anumite servicii și că se vor implica pentru a face viața cetățeanului mai ușoară. Numai că nu e vorba de confortul propriilor cetățeni, e vorba și de investiții care pot atrage, de fapt, mai mult capital în România.

PIB-ul poate crește dacă statul înțelege că sistemul digital, indiferent de domeniu, e viitorul.

Un raport Deloitte realizat pentru Vodafone arată cât de importante sunt aceste investiții. Creşterea gradului de digitalizare a serviciilor şi lanţurilor valorice în Europa în următorii şase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48% şi al productivităţii cu 16,70%, se arată în analiză.

Digitalizarea ar putea ajuta enorm economia României

Raportul a fost întocmit la nivelul tuturor celor 27 de state membre ale UE plus Marea Britanie. Așa s-a stabilit că în perioada 2014-2019, o creştere de 10% a scorului general DESI pentru un stat membru este asociată cu un PIB pe cap de locuitor cu 0,65% mai mare, presupunând că alţi factori cheie rămân constanţi, cum ar fi forţa de muncă, investiţiile în economie, capitalul şi consumul guvernamental.

Iar datele pe România arată în felul următor: creşterea scorului înregistrat în 2019 cu doar 5 puncte, de la 36,5 la 41,5, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89% şi al productivităţii pe termen lung de 4,30%. Însă, dacă alocarea bugetară pentru digitalizare din pachetul de redresare al UE, în special Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă (RRF), ar fi concentrată în ariile care ar permite României să atingă un scor DESI de 90 până în 2027 (sfârşitul ciclului bugetar al UE), PIB-ul ar putea creşte cu 16,48%.

Raportul menţionează că dacă fiecare stat membru ar atinge ţinta de 90, „PIB-ul pe cap de locuitor în UE ar fi cu 7,2% mai mare la sfârşitul perioadei, ţările cu un PIB pe cap de locuitor mai mic în 2019 fiind cei mai mari beneficiari”.

„Acest raport se adaugă altor numeroase cercetări care demonstrează impactul economic şi social pozitiv al creşterii digitalizării. Pentru o ţară precum România, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul ne arată că digitalizarea accelerată în domenii cheie, inclusiv prin utilizarea eficientă a fondurilor UE alocate în planul naţional de redresare, nu numai că ajută la gestionarea provocărilor economice şi ale întregii societăţi cu care ne confruntăm în prezent, dar şi pentru a genera un progres economic semnificativ, cu o creştere de 16,48% a PIB-ului în următorii 6 ani. Această creştere plasează România pe locul doi ca ţară beneficiară dintre cele evidenţiate la nivelul UE, ceea ce reprezintă o oportunitate fantastică pe care nu o putem rata. Fondurile de redresare ale UE vor fi cruciale în materializarea acestui rezultat. Indicele DESI este un instrument simplu şi eficient prin care România şi toate celelalte ţări ale UE pot măsura evoluţia în procesul de transformare digitală. Un scor DESI de 90 din 100 pentru România este cu siguranţă o provocare imensă, dar cred cu tărie că printr-o strânsă colaborare între sectorul public şi cel privat putem atinge acest obiectiv şi putem transforma în realitate potenţialele beneficii ale digitalizării”, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Digitalizarea asigură rezilienţa socială şi economică nu numai în ceea ce priveşte conectivitatea şi noile tehnologii, ci şi prin stimularea competenţelor digitale ale cetăţenilor şi prin creşterea performanţei serviciilor publice. Studii anterioare au stabilit deja legături pozitive între digitalizare şi indicatorii economici, relevă raportul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: