Revenirea copiilor în bănci, subiect de amânări și promisiuni deșarte, din nou: ce spune ministrul

Revenirea copiilor în bănci, subiect de amânări și promisiuni deșarte, din nou: ce spune ministrul

Un lucru este sigur. În 2021, copiii din ani terminali ai românilor vor avea examene pentru final de promoție în format tradițional. Până atunci, însă, nu știm când revin în bănci.

De câteva zile, ministrul Educației participă la dezbateri cu reprezentanții profesorilor, cu sindicatele, cu reprezentanții elevilor și nu numai. Scopul tratativelor este de stabili niște particularități ale procesului educațional de la noi care să mulțumească pe toți. Până acum, singurul lucru clar este că vor exista în acest an examene cu prezență fizică pentru final de clasa a opta și a doisprezecea.

„Tematica de examen va fi stabilită, adaptată, corelată cu realităţile acestui an. Nu are niciun sens să negăm faptul că în educaţie au fost pierderi. Important este să identificăm corect acele pierderi”, consideră el, potrivit News.ro.

„Cu toţii au solicitat şi împreună am agreat că vom face tot posibilul ca examenele naţionale să se deruleze predictibil, la datele la care sunt planificate. Am stabilit ca examenele naţionale să se deruleze cu prezenţă fizică, pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale. Având deja două puncte fixe, este foarte posibil să fim nevoiţi să cedăm într-o altă parte, pentru că, dacă n-am ceda în nicio parte, ar fi ca şi cum am avea un an normal, în care nimic nu s-a întâmplat. Lucru în mod evident fals”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Până la examene mai există însă un semestru de școală, iar dacă în urmă cu aproximativ o săptămână eram sigur că se va desfășura cu copiii în bănci, acum nu mai suntem la fel de siguri. Ministrul Educației a spus că o decizie se va lua la finalul lunii ianuarie și abia atunci vom știi dacă se va reveni la cursurile în format fizic sau nu. Promisiunea oficialului este că se dorește reluarea elevilor în bănci, dar nu știm când se va produce.

„Nu excludem niciun scenariu, nici scenariul deschiderii în zonele în care rata de infectare este mai scăzută, nici acela al prioritizării celor mici, grădiniţă şi învăţământ primar, nici scenariul în care acordăm prioritate celor care susţin examene naţionale, clasele a VIII-a şi XII-a, nici alt scenariu sau o combinaţie între aceste scenarii. Anunţul se va face la finalul lunii ianuarie”, a spus Cîmpeanu la TVR1.

Ca un angajament, Cîmpeanu a spus că orice schimbare radicală, dacă va exista sau nu, urmează să fie implementată cu data de 8 februarie. „Este sigur că cele trei săptămâni din semestrul întâi vor fi online (…). Ministerul Educaţiei şi Guvernul României îşi doresc să înceapă şcoala pe 8 februarie, însă acest lucru se va face în funcţie de evoluţia ratei de infectare, după vacanţa de iarnă, care s-a încheiat ieri, 10 ianuarie.

Ştim foarte bine că sunt necesare 14 zile, deci de aceea am spus că în a doua jumătate a lunii ianuarie, ultima decadă, mai exact, a lunii ianuarie, în funcţie de evoluţia ratei de infectare. Evoluţia campaniei de vaccinare, ne dorim să fie cât mai mulţi profesori vaccinaţi. În funcţie de măsurile adoptate de alte state şi în funcţie de acţiunile remediale pe care trebuie să le facem şi care necesită prezenţa fizică în şcoală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe şcoala pe 8 februarie”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: