19 mai 2021 | 07:27

Relația dintre România și Rusia, sub reflector: mesajul lui Vladimir Putin pentru țara noastră

ACTUALITATE
Relația dintre România și Rusia, sub reflector: mesajul lui Vladimir Putin pentru țara noastră

Pe parcursul zilei de ieri, în Rusia au ajuns 23 de ambasadori noi numiți la Moscova. În contextul în care acești și-au prezentat scrisorile de acreditare, inclusiv Cristian Istrate din partea României și Vladimir Golovatiuc din partea Republicii Moldova, președintele Vladimir Putin a adresat câteva cuvinte.

În ultimele săptămâni, relația dintre România și Rusia au fost cele mai tensionate din ultimii ani. Țara noastră a iscat un scandal în momentul în care a trimis acasă un oficial din cadrul ambasadei Rusiei la București. Evenimentul s-a petrecut pe 26 aprilie și a fost vorba de adjunctul atașatului militar al ambasadei.

Riposta țării lui Putin a fost absolut identică. ”Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, s-a aratat într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS. Se pare totuși că lucrurile s-au mai calmat între timp, iar șeful de la Moscova nu ține ranchiună față de autoritățile române.

Rusia mizează pe dezvoltarea unor relații „reciproc avantajoase” cu România și vede „un bun potențial de cooperare” în ceea ce privește regiunea Mării Negre, a transmis marți președintele rus Vladimir Putin. „Mizăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor noastre politice, economice și umanitare. Există un bun potențial de cooperare în ceea ce privește regiunea Mării Negre”, a declarat șeful statului rus, conform unui comunicat de presă al administrației de la Kremlin.

În același context, Putin a avut un mesaj și pentru Chișinău, susținând că relațiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradițională și pe împărtășirea unor valori spirituale comune. „Vom continua să promovăm căutarea unei soluții corecte pentru Transnistria și a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanții solide, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a transmis Putin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele