Rabla electrocasnice 2021, s-a schimbat schimbarea: câți bani primești acum de la stat, când începe programul

Rabla electrocasnice 2021, s-a schimbat schimbarea: câți bani primești acum de la stat, când începe programul

Discutăm de mult timp de programul rabla electrocasnice 2021, dar se pare că acum suntem în mod autentic pe ultima sută de metri, când vine vorba de implementare și definire a valorii financiare a voucherelor pentru înlocuirea electronicelor din casă.

În cazul în care ai în casă electrocasnice vechi, cu un un consum energetic mai mare, vei putea cere bani de la stat pentru a le înlocui prin programul rabla pentru electrocasnice. Cedezi vechile produse și primești în schimb vouchere cu valori diferențiate, în funcție de clasa de eficiență, pornind de la clasa E. Noile sume pe care le poți primi au fost schimbate în această săptămână, din nou, printr-un ordin semnat marți de ministrul Mediului.

Dincolo de suma pe care o primești conform legii, este important de reținut că aceasta nu poate depăși 50% din prețul produsului pe care urmează să-l achiziționezi prin rabla electrocasnice 2021. Conform anunțului făcut de ministrul Tanczos Barna, programul rabla ar putea demara mâine, vineri, 14 mai 2021.

Practic, Ordinul Ministerului Mediului nr. 786/2021, publicat marți în Monitorul Oficial nr. 488, completează și modifică ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice astfel încât valoarea voucherelor primite pentru înlocuirea echipamentelor vechi să fie diferențiată în funcție de clasa energetică, începând de la clasa E. Regulile programului stabilesc că finanțarea de la stat nu poate să depășească jumătate din prețul noului produs cumpărat.

Sumele pe care le poți primi de la stat pentru a-ți înlocui electronicele și electrocasnicele vechi cu unele noi le poți vedea mai jos:

  • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 300 de lei – pentru tablete;
  • 400 de lei – pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C, pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++ (vechea clasă energetică), pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 500 de lei – pentru laptopuri.

Ca o formalitate importantă, în beneficiul cetățeanului, noul ordin al Ministerului Mediului introduce și posibilitatea ca declarația pe propria răspundere și copia buletinului sau cărții de identitate a solicitantului (acte necesare pentru obținerea finanțării de la stat) să poată fi încărcate și de către magazin, nu doar de către beneficiari, până la momentul utilizării voucherului.

Citește și: