16 apr. 2021 | 07:30

Rabla pentru electrocasnice în 2021: câți bani primești și pe ce produse

ACTUALITATE
Rabla pentru electrocasnice în 2021: câți bani primești și pe ce produse

Se discută de mult timp de programul rabla pentru electrocasnice, dar mai există în continuare multe întrebări despre câți bani primești, cum se calculează și ce poți face cu ei.

Cea mai mare schimbare în 2021 legată de rabla pentru electrocasnice pare să aibă legătură cu banii pe care îi primești raportați la clasa de eficiență energetică a produsului pe care ți-ai propus să-l înlocuiești. Cu cât discutăm de un consumator electric mai mare, cu atât sumele decontate de la stat sunt mai mari, începând cu clasa C.

Această schimbare de viziune asupra inițiativei ecologice vine de la Ministerul Mediu sub forma unui proiect de ordin guvernamental. De asemenea, este important de reținut că valoarea subvenționată de stat nu poate depășit 50% din prețul produsului pe care urmează să-l achiziționezi prin programul Rabla pentru electrocasnice 2021.

Proiectul integral îl găsești la această adresă, dar partea cea mai relevantă dedicată banilor o poți parcurge mai jos:

  • pentru mașinile de spălat rufe: 300 lei (cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 200 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 300 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • pentru mașinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum: 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 400 lei (cele cu noua clasă energetică C); și
  • pentru televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare: 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 400 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A, pentru televizoare și cel puțin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.

Vizavi de clasa energetică a produselor, este important de reținut că și aceea a suferit modificări importante în 2021, renunțându-se la simboluri precum A++ și păstrându-se doar literele de la A la G.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele