Când începe rabla pentru electrocasnice: anunțul oficial despre aparate și banii dați de stat

Când începe rabla pentru electrocasnice: anunțul oficial despre aparate și banii dați de stat

Se poate spune că în această primăvară îți schimbi bucătăria. Sau măcar electrocasnicele din ea. Rabla pentru electrocasnice are o dată oficială de începere, dar și în ce condiții poți obține bani.

Rabla pentru electrocasnice trebuia să debuteze în 2020. Nu s-a mai întâmplat. Va fi însă anul acesta. Bugetul alocat este de 75 de milioane de lei. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a spus că în acest an fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget.

Decizia aceasta a venit ca urmare a eșecului de la ediția precedentă: cei mai mulți bani au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.

Data oficială de start rabla pentru electrocasnice a fost fixată pentru 14 mai.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim. Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare.”
Tanczos Barna

Cum se derulează rabla pentru electrocasnice

Prima săptămână o să fie de înregistrare și înscriere în sistem. În a doua săptămână porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe (și mașinile de spălat vase intră în program), mașini de uscat rufe şi frigidere. O etapă ulterioară este dedicată pentru laptopuri, tablete şi televizoare.

În cadrul programului rabla pentru electrocasnice, echipamentul vechi e fie dus la magazin, fie ridicat de-acasă de-o echipă.

„La fiecare [echipament] se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic.”
Tanczos Barna

Bugetul total a crescut cu cinci milioane de lei, față de ediția din 2019, conform Digi24, iar cei care vor să profite de bonusul de la stat trebuie să știe că pot cumpăra doar electrocasnice cu eficiența energetică clasa A++ sau A+++.

Ce bani primești pentru echipamentele vechi

  • pentru mașinile de spălat rufe: 300 lei (cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 200 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 300 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • pentru mașinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum: 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 400 lei (cele cu noua clasă energetică C); și
  • pentru televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare: 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 400 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A, pentru televizoare și cel puțin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.
Citește și: