17 ian. 2021 | 10:40

Programul care creează imagini din cuvinte este șocant și fascinant: noua inteligență artificială

ACTUALITATE
Programul care creează imagini din cuvinte este șocant și fascinant: noua inteligență artificială

OpenAI este o companie co-fondată de Elon Musk, cu ajutorul unor tehnologii create de Microsoft. Printre scopurile sale, încearcă să ilustreze creativ utilitatea inteligenței artificiale.

OpenAI este responsabil de victoria unei inteligențe artificiale în fața celor mai buni jucători de Dota 2. În noiembrie 2019, făcea valuri la nivel global prin intermediul primelor știri false create de un AI. Acum, compania se află în spatele unui nou proiect intitulat Dall-E, o combinație ghidușă între animația Wall-E de la Pixar și artistul Dali de la mijlocul secolului trecut.

Dall-E va intra în istorie printr-o funcție aparent simplă, foarte ușor de explicat, dar foarte dificil de materializat. Această inteligență artificială sau algoritm computerizat se descurcă să creeze imagini din cuvinte. Este suficient să tastezi câteva cuvinte în frumosul grai englezesc sau să le alegi dintr-o listă pentru a vedea imediat sute de poze care pleacă de la ceea ce ai scris.

Încearcă să scrii ”un castravete cu mustață care plimbă un câine” și vei fi un pic șocant de faptul că asocierea ta ciudată de elemente se reflectă în niște creații grafice cât se poate de ”logice”. În mod previzibil, există posibilitatea ca algoritmul să nu dea în permanență rezultate perfecte, dar când o face, este absolut uimitor.

”Spre deosebire de un motor de randare 3D, ale cărui intrări trebuie specificate fără ambiguitate și în foarte multe detalii, Dall-E este deseori capabil să ”completeze spațiile libere”, când descrierea tastată face referință la un detaliu care nu este menționat în mod explicit”, atrage atenția echipa din spatele OpenAI.

Pentru că nu este vorba doar de asocierea unor elemente în raport cu cuvintele tastate de tine, Dall-E poate pleca de la elemente cunoscute, precum fotografia unui cățel, pentru a o integra într-un număr infinit de cadre. Rețelele neurale din spate sunt atât de complexe încât nici măcar nu au nevoie o descriere perfectă pentru a genera ce îți trece prin cap. Este un proiect fascinant, din mai multe puncte de vedere. Dacă vrei să te joci și tu cu el, o poți face la această adresă.

un castravete cu mustata care plimba un caine

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele