Conversie OCR: Cum transformi imagini în text editabil, cu ajutorul Google Chrome

Conversie OCR: Cum transformi imagini în text editabil, cu ajutorul Google Chrome

OCR sau Optical Character Recognition se referă la posibilitatea transformării unei fotografii cu text într-un document editabil. În trecut, plăteai o sumă generoasă pentru acest mecanism, dar acum, este oferit gratuit prin intermediul Google Chrome.

Cei de la Google experimentează deseori cu funcții noi care ajung să fie prezente în browserul companiei. Multe dintre ele stau în beta pentru o lungă perioadă de timp, altele sunt disponibile la scară largă, la scurt timp după ce au fost anunțate. În cazul opțiunii de transformare a unei fotografii în text editabil, aceasta nu este încă în formă finală, dar o poți experimenta și face o treabă surprinzător de bună.

Înainte să te apuci de treabă însă, trebuie să ai Google Chrome 76. Ca referință, Google a lansat deja versiunea 77 a browserului său. Pentru a verifica iterația pe care o ai, accesează meniul Chrome din spatele celor trei puncte din dreapta sus, fă click pe Help în partea de jos a meniului și optează pentru About Chrome. Dacă ai o versiune mai veche, ar trebui să se inițieze automat actualizarea.

După ce ai trecut prin acest proces, trebuie să activezi o funcție experimentală din Chrome. Asta înseamnă că te poți aștepta să întâmpini mici probleme în utilizarea ei, dar este puțin probabil. Tastează în bara de adresă din browser ”chrome://flags”, fără ghilimele și confirmă cu Enter. În lista din fața ochilor, caută Experimental Web Platform și activeaz-o cu Enabled. Repornește browserul, pentru ca modificările să intre în vigoare.

Dacă ai trecut prin această etapă, tastază în bara de adresă https://copy-image-text.glitch.me/ și apasă pe Enter. Ar trebui să întâmpini o pagină web cu câteva rânduri de text. Trebuie să faci click pe Choose File în partea de jos a ecranului și să alegi poza din calculator, smartphone sau tabletă care conține text. La final, apasă pe Submit. După câteva momente, ar trebui să ai textul editabil pe care să-l copiezi unde ai nevoie de el.

Este important de reținut că această aplicație web nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a funcționa. Întregul proces se desfășoară offline. Asta înseamnă că documentele tale private nu ajung pe serverele Google. Din păcate, progrămelul nu știe limba română, iar asta înseamnă că nu vei avea diacritice în textul editabil. Pe de altă parte, însă funcționează perfect.

chrome ocr