Primul taxi zburător, în Europa: ce înseamnă certificarea Volocopter pentru viitorul transportului

Primul taxi zburător, în Europa: ce înseamnă certificarea Volocopter pentru viitorul transportului

De câțiva ani, Volocopter a fost cap de afiș când vine vorba de prototipuri pentru taxiuri zburătoare. Acum, o versiune comercială a conceptului a fost certificată pentru utilizarea în Uniunea Europeană.

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA) a autorizat joi aeronava electrică a constructorului german Volocopter. De acum înainte, gadgetul de dimensiuni generoase din imaginea de mai sus are voie să efectueze zboruri de testare în perimetre limitate.

Dacă nu era evident, aceasta este o premieră foarte importantă, chiar dacă mai sunt necesare câteva etape importante. Practic, Volocopter a trecut de cea mai importantă etapă înainte de o eventuală autorizare comercială ce ar putea fi atribuită peste câţiva ani în Europa pe piaţa taxiurilor zburătoare, informează AFP.

Odată cu certificatul obţinut la finalul unei „verificări a conceptului”, această dronă poate „de acum înainte să fie exploatată într-o zonă cu risc scăzut şi clar delimitată”, inclusiv în proximitatea zonelor cu risc mai mare, precum oraşe şi stadioane sportive, au precizat într-un comunicat reprezentanţii AESA, al cărei sediu se află la Koln.

Cererea de autorizare sau certificare a fost înaintată AESA la sfârșitul lunii mai. Decizia de ieri este o premieră importantă pentru acest tip de aparat de zbor.

Anunțul de joi vine la câteva zile după ce luni, compania a demonstrat în condiții reale cum poate să facă să zboare două aparate din portofoliu, inclusiv VoloCity. Zborurile s-au desfășurat pe aerodromul francez din Bourget, cu o ocazia Paris Air Forum.

Testul de luni de la Bourget vine în completarea altor zboruri desfășurate luna aceasta, experimente care ce stau la baza unor proiecte foarte ambițioase pentru Regiunea Pariziană din partea mai multor companii. Acestea din urmă nu se vor materializa însă prea curând, ci, cel mai probabil, în 2030. Pe lângă acest aspect, următoarea serie de teste la scară largă sunt programate pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris din 2024.

Cât de performant este primul taxi zburător, Volocopter

Ca referință, dacă ai o curiozitate personală pe marginea primului taxi zburător certificat în UE, te vei bucura să afli că VoloCity este 100 electric și vine dotat cu un total de 18 motoare și nouă baterii. Poate să transporte două persoane, dintre care un pilot. Modelul zboară cu o viteză maximală de 110 kilometri la oră, la o altitudine cuprinsă între 400 şi 500 de metri, având o autonomie de zbor de 35 de kilometri, până să fie necesară o reîncărcare.

Citește și: