Primul pașaport digital de vaccinare, implementat: cum ne-au ”luat fața” americanii

Primul pașaport digital de vaccinare, implementat: cum ne-au ”luat fața” americanii

Pașaportul digital care atestă vaccinarea împotriva Covid-19 continuă să fie o măsură foarte controversată la nivel global, dar cu toate acestea, tocmai a fost implementată în SUA.

Cetățenii New York-ului pot îmbrățișa o dovadă digitală a faptului că au fost vaccinați. Conform datelor obținute de USA Today, documentul este de tip Excelsior Pass și atestă atât vaccinarea, cât și o testare recentă cu un rezultat negativ. Poate fi ținut atât în portofelul tău digital pe Android sau iOS, cât și în format tipărit, cu un cod QR.

Momentan, scopul documentului este de a-ți facilita intrarea la un concert sau spectacol de orice fel. Din acest motiv, Madison Square Garden a anunțat deja că îl va folosi până la finalul săptămâni. Times Union Center din Albany este a doua locație de evenimente care va folosi pașapoartele digitale pentru a organiza evenimente în siguranță. Începând cu 2 aprilie, acest Excelsior Pass va fi utilizat și în locații de dimensiuni mai mici sau la evenimente private, precum nunți.

Autoritățile din New York au insistat asupra faptului că noul document este absolut opțional, atât pentru utilizatorii obișnuiți, cât și pentru firmele care îl pot adopta ca să faciliteze intrarea la evenimente.

Pentru autenticitate și ca să nu poate fi falsificat, documentul are în spate tehnologie IBM. În plus, dincolo de informația evidentă, documentul digital nu-ți stochează și nici nu-ți urmărește date private de sănătate. Prin criptare și blockchain, datele din acest pașaport digital sunt în siguranță deplină și pot fi verificate în orice moment. Cu alte cuvinte, este improbabil, dacă nu imposibil, să falsifici așa ceva.

Este important însă de reținut că acest document nu este folosit încă la scară largă, iar cele mai mari probleme vor ține de extinderea conceptului la scară națională sau chiar globală. În plus, există deja o reticență foarte mare la orice formă de pașaport de vaccinare. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: