Pașaportul de vaccinare ar putea deveni un coșmar distopic. Ne-ar putea diviza și mai mult, spun experții. De ce s-ar întâmpla acest lucru

Pașaportul de vaccinare ar putea deveni un coșmar distopic. Ne-ar putea diviza și mai mult, spun experții. De ce s-ar întâmpla acest lucru

Oficialii din unele țări au sugerat că „pașaportul de vaccinare” ar putea ajuta societatea să se redeschidă în siguranță. Campaniile de vaccinare sunt în curs de desfășurare și statele au obiective mărețe, iar noi vaccinuri sunt aprobate.

Permițând celor care sunt mai puțin predispuși să ia coronavirusul să meargă la birouri, magazine și altfel să participe la economie, am putea fi în măsură să trecem treptat înapoi la viețile noastre normale. Dar de aproape cât timp există această idee, experții au avertizat că ar putea fi dezastruoasă.

Unul dintre experții care susțin această teorie dezastruoasă este Albert Fox Cahn, fondatorul și directorul executiv al Urban Justice Center’s Surveillance Technology Oversight Project, care a scris într-un articol pe Wired că pașapoartele de vaccinare „s-ar putea transforma într-un coșmar distopic pentru milioane de persoane”.

Acest pașaport de vaccinare ar putea crea mai multe situații de discriminare

Mai exact, el vorbește despre sugestia fostului candidat la președinție, Andrew Yang, că pașapoartele de vaccinare ar putea servi ca un fel de card cheie pentru participarea la societate. Nu doar pentru utilizări limitate precum călătoriile, ci în toate aspectele vieții.

„Ar putea exista o modalitate prin care să dovedești foarte repede că ești vaccinat: acestea sunt informațiile mele de vaccinare și aceasta este ultima dată când am fost vaccinat. Acest lucru vine ca o modalitate de a oferi oamenilor această asigurare că atunci când intri în clădirea de birouri sau într-un restaurant sau orice altceva, ei înțeleg care este statutul tău”, a spus Yang într-o conferință de presă recent.

Problema este că distribuția vaccinului, până în prezent, a fost distorsionată către cei cu mijloacele și resursele necesare pentru a le căuta și departe de oamenii care sunt cei mai vulnerabili și deficienți de servicii, relatează KXAN.

Pentru cei care nu au „astfel de pașapoarte restrictive ar putea însemna să vă pierdeți locul de muncă, educația sau chiar capacitatea de a cumpăra mâncare”, a scris Cahn în Wired. Într-un moment în care distribuția vaccinului evidențiază inegalitățile atât la nivel local, cât și internațional, când comunitățile de culoare și comunitățile cu venituri mai mici sunt deservite sistematic, pașapoartele de vaccinare ne-ar amplifica segregarea medicală.

În prezent, pașapoartele de vaccin sunt doar o propunere, dar cu un singur ordin executiv ar putea deveni realitate.

”Pașaportul verde digital” sau pașaportul de vaccinare anti-Covid, aproape gata: decizia UE

Deși a creat o serie stufoasă de dezbateri printre țările din blocul comunitar, pașaportul verde digital dedicat celor care s-au vaccinat împotriva Covid-19 merge mai departe în Uniunea Europeană.

În timp ce țări precum Israel, Cipru sau Grecia abia așteaptă să-și deschidă granițele celor vaccinați, mai multe democrații importante din UE s-au declarat împotriva unei astfel de inițiative. Franța, de exemplu, vede multe probleme într-o astfel de inițiativă, începând cu discriminarea și cu faptul că, la ora actuală, niciun vaccin nu se administrează adolescenților.

Trecând însă peste toate detaliile de fond, Comisia Europeană va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei. Inițiativa va include şi propunerea UE privind „paşapoartele verzi digitale”, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: