Prima țară care blochează TikTok: dezastrul trist care a dus la decizia radicală

Prima țară care blochează TikTok: dezastrul trist care a dus la decizia radicală

Pe perioada mandatului lui Donald Trump, americanii au cochetat în mai multe rânduri cu restricționarea accesului la TikTok. Primii care au luat însă decizia radicală sunt italienii, iar motivația din spate este una îngrijorătoare.

În urmă cu câteva zile, o fată de doar 10 ani și-a pierdut viața în timpul unei transmisiuni pe TikTok, încercând să se sufoce pentru a participa la o provocare online intitulată ”blackout”. Fetița nu este însă nici pe departe o excepție când vine vorba de minorii de pe populara rețea socială, iar italienii au luat o decizie radicală.

Conform datelor obținute de The Guardian, Autoritatea pentru Protecția Datelor (DPA) din Italia a blocat accesul la TikTok pentru toți utilizatorii a căror vârstă reală nu poate fi verificată. Dezamăgirea autorităților italiene este că e prea ușor pentru copii sub 10 ani să-și facă un cont pe platformă cu o dată a nașterii falsă. Din acest motiv, oficialii sunt de părere că lipsa restricțiilor a atras copilul pe platformă, iar gestul aparent nevinovat a ajuns să o coste viața.

DPA a acuzat TikTok și de faptul că încalcă legislația Italiană care necesită consimțământul părinților în momentul în care copii sub 14 ani își fac un cont pe o rețea socială. Autoritatea a fost dezamăgită și de politica relaxată a companiei TikTok când vine vorba de datele personale ale utilizatorilor. Nu este admisibil nici faptul că, în mod implicit, toate postările pe această rețea socială sunt publice, când ar trebui să fie private.

Nu există avertismente și nici alte tipuri de informații utile dedicate copiilor de pe TikTok, în contextul în care reprezintă cea mai importantă categorie de utilizatori ai serviciului. Pentru a debloca accesul la TikTok, italienii vor să afle și cât ține datele utilizatorilor compania din spatele popularei rețele sociale, cum sunt anonimizate informațiile și câte dintre ele sunt stocate în afara Uniunii Europene. În prima fază, restricțiile vor fi în vigoare până în 15 februarie, cu condiția ca TikTok să îndeplinească toate cerințele DPA până la momentul respectiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: