Cea mai ingenioasă metodă de-a salva pădurile va fi aplicată în această regiune

Cea mai ingenioasă metodă de-a salva pădurile va fi aplicată în această regiune

Grupurile pentru drepturile triburilor indigene și WWF International încep să instruiască triburile amazoniene în utilizarea dronelor, astfel încât aceștia să poată ajuta la protejarea faunei sălbatice și să identifice, să compileze dovezi și să raporteze despre activități ilegale de exploatare forestieră.

WWF s-a alăturat Kaninde Ethno-Environmental Defense Association, o societate civilă formată din biologi, pădurari, cartografi, antropologi, specialiști în domeniul sănătății și tehnologiei informației și jurnaliști pentru a organiza un curs de operare a dronelor pentru cinci triburi indigene, care locuiesc în statul Rondonia din vestul Braziliei.

Tehnologie pentru natură

Cu ajutorul dronelor, triburile au reușit să creeze imagini de înaltă rezoluție, video și coordonate GPS ale siturilor de exploatare forestieră, arborele nucilor brazilieni – o sursă valoroasă de venit – și habitatul principal pentru speciile vulnerabile, cum ar fi vulturul harpie, cel mai mare din familia accipitridae și o pasăre sacră pentru unele triburi.

Exploatarea forestieră ilegală este una dintre cauzele majore ale erupției incendiilor sălbatice experimentate în Amazon în ultimele 24 de luni, deoarece crescătorii de vite ard păduri pentru a face loc pășunilor.

Tehnologia este surprinzător de bine acceptată și înțeleasă de către grupurile indigene și le conferă o capacitate mai mare de a utiliza cunoștințele lor ancestrale despre pădure pentru a o proteja, a explicat Felipe Spina Avino, analist senior de conservare pentru WWF-Brazilia, care a ajutat la organizarea și derularea programului de instruire a dronelor.

“Ei pot compila un caz cu multe dovezi pe care le pot trimite autorităților care pot exercita apoi o presiune mult mai mare și pot disloca resurse mult mai numeroase pentru a acționa asupra activităților ilegale care se desfășoară”, a spus el pentru CNN.

În prima misiune în care echipa a folosit tehnologia, au descoperit o suprafață de 1,4 acri de teren netezit, deasupra căruia au înregistrat observații ale unui elicopter care împrăștia semințe de iarbă, sugerând că oricine a defrișat pădurea planifica să o folosească pentru pășunatul vitelor – o activitate ilegală.

Covid-19 și sensibilitatea percepută a grupurilor indigene la virus, au împiedicat oficialii guvernului brazilian să staționeze prea multe organisme de autoritate pentru a opri exploatatorii forestieri și fermierii să aprindă focuri în Amazon.

În consecință, activitățile de exploatare forestieră din acest an au fost mai grave, conform unui grup de drepturi indigene Survival International.

Proiectul dronelor, care poate costa doar 2.000 de dolari pentru echipament și antrenament pe grup, ajută la echilibrarea situației și oprirea activităților ilegale în pădurea tropicală amazoniană.

Citește și:
Etichete: