17 feb. 2021 | 07:29

Prima expoziție a unui pictor robot îți arată direcția ”ciudată” a umanității

ACTUALITATE
Prima expoziție a unui pictor robot îți arată direcția ”ciudată” a umanității

Ai-Da nu este prima creație robotică care poate să-și manifeste latura artistică în creații originale. Va fi însă primul robot care se ”va bucura” de propria expoziție într-un muzeu de anvergură.

Vizionomia robotului este similară cu cea a unei femei brunete cu o vârstă undeva între 35 și 40 de ani. Mâinile sale nu sunt însă umane, ci aduc mai degrabă cu membrele robotice pe care le-ai putea vedea în terminator. Poartă numele Ai-Da și este dotat cu o inteligență artificială care îi permite să picteze, printre altele, portrete fascinante. Acestea urmează să fie prezentat la Muzeul de Design din Londra, potrivit Mediafax.

Numit după matematicianul din secolul 19, Ada Lovelace, Ai-Da se foloseşte de camerele instalate în ochi şi un algoritm care transformă ceea ce vede în coordonate. Mâna robotică poate apoi să calculeze ruta virtuală şi să creeze un portret. Viitoarea expoziție a artistului robot Ai-Da este programată între lunile mai și iunie. Va avea loc la Muzeu de Design de la Londra și va conține în mod exclusiv portrete proprii. Tot atunci, vom putea vedea un font creat de robot.

Până atunci, însă, Ai-Da își desfășoară activitatea într-un laborator de la Universitatea Oxford. ”Vreau ca oamenii să știe că vremurile noastre sunt vremuri puternice”, a spus robotul într-un interviu acordat publicației The Time în 2019, într-o manieră aproape metaforică.

În prezentarea oficială, Ai-Da este descrisă sub numele de ”primul robot artist ultra-realistic dotat cu inteligență artificială din lume”. Reprezintă materializarea dorințelor lui Aidan Meller – directorul galeriei unde urmează să-și expună creațiile artistice. A fost creată în colaborare cu cercetătoarea Lucy Seal, Engineered Arts Ltd și studenți de la Universitatea Oxford.

Conform unui comunicat de presă publicat în procesul de promovare al viitoarei expoziției, ”Ai-Da este o persoană compozit, ce conține o plajă mare de diferite inteligențe artificiale și programe de calculator, elemente de robotică, silicon, influențe umane și inputuri”.  .

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele