Prețuri explozive pentru cel mai utilizat metal din industrie. Cum ne afectează pe noi

Prețuri explozive pentru cel mai utilizat metal din industrie. Cum ne afectează pe noi

Metalul, cu cea mai largă utilizare din industrie, este cotat la prețuri record. Acum, înregistrează cea mai mare majorare din ultimii 10 ani.

Capitala Guineei, Conakry, era cuprinsă de haos duminică. Președintele Alpha Conde a fost capturat, iar principalele instituții ale statului au fost dizolvate. Guineea este cel mai mare producător de bauxită, minereul din care se extrage aluminiu.

China, care furnizează cel mai mult aluminiu la nivel mondial, își făcea aprovizionarea din Guineea. De aici, importa peste jumătate din necesarul de bauxită. Cotația aluminiului a urcat anul acesta cu 40% la Bursa din Londra.

Producția de aluminiu necesită un consum mare de energie. De aceea, producători chinezi sunt supuși presiunilor autorităților de la Beijing. Situația din Guineea și presiunile la care sunt supuși producătorii au condus la majorări de preț.

Aluminiul este un metal cu o largă utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare și electrocasnice. Până la debutul pandemiei, el a avut o evoluție foarte slabă. Dar, pe măsură ce activitatea economică își revine, cererea crește tot mai mult.

Cât a crescut prețul la aluminiu?

În cursul zilei de luni, la Bursa London Metal Exchange, prețurile la aluminiu au crescut cu 1,8%. Astfel, o tonă de aluminiu a ajuns să fie 2.775,50 dolari. Este cel mai ridicat nivel din martie, când a fost tranzacționat la 2.749 dolari. Și titlurile Aluminum Corp of China au urcat cu 10% la Bursa de la Hong Kong.

Acţiunile Norsk Hydro au urcat luni la Bursa de la Oslo cu 5%. Acesta a fost cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. La fel și titlurile Rusal au crescut la Bursa de la Moscova cu peste 4%, la un nivel record.

Compania norvegiană Norsk Hydro a anunțat că monitorizează situația. Aceasta este un producător major de bauxită de la minele din Brazilia. În următorii ani, analiștii se așteaptă la o creștere, în ceea ce privește cererea. Pentru producători este o oportunitate favorabilă, deoarece până acum, au fost nevoiți să vândă foarte ieftin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: