Triburile de indigeni, în pericol, din cauza Covid-19: măsurile luate în Brazilia

Triburile de indigeni, în pericol, din cauza Covid-19: măsurile luate în Brazilia

În timp ce stai în fața televizorului și te informezi despre modul în care te protejezi pe timp de pandemie, foarte multe triburi de indigeni riscă să dispară în urma infecției cu Covid-19.

Dacă o singură persoană infectată cu coronavirus intră într-un trib indigen, întreaga sa populație riscă să dispară sau să fie grav afectată. Aceștia sunt niște oameni foarte vulnerabili care, din păcate, nu au acces la un sistem medical modern și nici nu-și doresc acest lucru. În consecință, Guvernul Braziliei a luat mai multe măsuri pentru protejarea populației.

Printr-un set de măsuri anunțate ieri, oficialii brazilieni au interzis intrarea în teritoriile tribale ale tuturor persoanelor non-indigene. În același timp, a fost inițiat un proiect pentru distribuirea de măști, mănuși, teste și mâncare printre membrii acelor comunități, conform Reuters. Vor fi oferite un milion de măști de protecție și mănuși, împreună cu 6.000 de teste triburilor indigene. În același timp, le vor fi puse la dispoziție 300.000 de coșuri cu mâncare pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să își părăsească pământurile pentru a obține hrană.

Pandemia a născut temeri că există riscul ca 850 000 de locuitori indigeni ar putea fi decimați de către virus întrucât nu au apărare imunitară împotriva bolilor aduse din afară, iar mulți locuiesc în case comunitare unde distanțarea socială nu este posibilă.

Din păcate, s-au înregistrat deja câteva cazuri de infectare, acestea dând de fapt startul acestor proiect. Până acum autoritățile responsabile de sănătatea publică au raportat trei decese în rândul indigenilor, într-unul dintre cazuri fiind vorba de un băiat în vârstă de 15 ani dintr-o rezervație naturală vastă în care trăiesc 25.000 de membri ai tribului Yanomami. Acesta din urmă este considerat a fi cel mai mare trib izolat din America de Sud.

Brazilienii s-au angajat la un efort financiar semnificativ pentru a-i ajuta pe indigeni. Ministrul pentru Femei, Familie și Drepturile Omului, Damares Alves, a declarat că guvernul va cheltui 4,7 miliarde de reali (aproximativ 904 milioane dolari) până în luna iulie pentru a proteja comunitățile tradiționale de noul coronavirus. În aceeași campanie vor fi incluse comunitățile de romi și descendenții celor care au fugit de sclavie și s-au stabilit în zone puțin accesibile.

Citește și: