Predicție distopică: metaversul ar putea face ca realitatea să dispară

Predicție distopică: metaversul ar putea face ca realitatea să dispară

Un inovator în sistemele AR timpurii are o predicție îngrozitoare: metaversul ar putea schimba structura realității așa cum o cunoaștem.

Louis Rosenberg, un informatician și dezvoltator al primului sistem AR funcțional la Laboratorul de Cercetare a Forțelor Aeriene, a scris un articol de opinie în Big Think, care a avertizat că metaversul – o lume captivantă VR și AR dezvoltată în prezent de Facebook – ar putea crea ceea ce sună ca o distopie cyberpunk reală.

„Sunt îngrijorat de utilizările legitime ale AR de către furnizorii puternici de platforme care vor controla infrastructura”, a scris Rosenberg în eseu.

Metaversul ar putea distruge realitatea așa cum o știm

Printre preocupările lui Rosenberg se numără faptul că terții ar putea introduce „straturi de filtrare plătite” care să permită anumitor utilizatori să vadă etichete specifice asupra oamenilor din viața reală. Aceste etichete pot pluti deasupra capului fiecărei persoane, de exemplu, și pot oferi informații despre ele. Exact ca într-un film SF.

Vor folosi acel tag pentru a eticheta indivizii cu cuvinte îndrăznețe, precum „Alcoolic”, „Imigrant”, „Ateu” sau „Rasist” sau chiar cuvinte ce indică doctrina politică la care aderă, precum „Democrat” sau „Republican”, a spus el.

„Suprapunerile virtuale ar putea fi concepute cu ușurință pentru a amplifica diviziunea politică, a ostraciza anumite grupuri, chiar și a genera ura și neîncrederea”, explică Rosenberg.

El este, de asemenea, îngrijorat de faptul că metaversul „ar face să dispară realitatea” prin crearea unui sistem în care oamenii nu se pot îndepărta pur și simplu de dispozitivele lor pentru a avea interacțiuni în lumea reală.

Ideea este că metaversul ar putea crește până la un punct în care să afecteze în esență fiecare fațetă a vieții noastre și ar fi aproape imposibil pentru majoritatea să plece. Asta înseamnă că toți am fi expuși în mod constant la orice realitate falsă ar dori să ne arate terții, deoarece ar exista o suprapunere AR peste tot.

Citește și: