Povestea lui John McAfee, creatorul celebrului antivirus care s-a sinucis în închisoare

Povestea lui John McAfee, creatorul celebrului antivirus care s-a sinucis în închisoare

John McAfee, cel care a creat programul software din spatele celebrului antivirus cu același nume, s-a sinucis într-o închisoare din Spania. El era acuzat, între altele, de evaziune fiscală.

John McAfee și-a luat zilele în spatele gratiilor, într-o închisoare din Spania, unde aștepta să fie extrădat în Statele Unite. El era acuzat că a evitat plata taxelor și a impozitelor către stat. Pe numele său fuseseră emise zeci de capete de acuzare.

În vârstă de 75 de ani, el a fost găsit mort într-o celulă dintr-o închisoare din Barcelona. Informația a fost confirmată de Departamentul de Justiție catalan.

John McAfee, găsit mort în închisoare

McAfee aștepta să fie extrădat în Statele Unite, unde urma să fie judecat pentru acuzații legate de neplata impozitelor. Averea sa a fost adunată în urma antivirusului care-i poartă numele. El fusese arestat pe aeroportul din Barcelona în octombrie trecut și ținut în închisoare în așteptarea rezultatului audierilor de extrădare.

Cinci capete de acuzare pe numele său sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte cinci sunt pentru că nu a depus declarațiile fiscale.

Avere ascunsă

McAfee era acuzat că nu și-a declarat veniturile între 2014 și 2018, deși a câștigat milioane de dolari din consultanță, din promovarea criptomonedelor, din participarea la conferințe și din vânzarea drepturilor de autor pentru un documentar despre viața lui, se menționează în documentele tribunalului districtual din Western District, Tennessee.

A fost dat în judecată și de autoritatea financiară Securities and Exchange Commission, fiind acuzat că a făcut milioane de dolari din recomandarea pe Twitter a unor ICO-uri (oferte inițiale de monede). Nu a spus atunci că, de fapt, a fost plătit de acele companii care inițiau aceste ICO-uri. Cei de la SEC spun că a câștigat 23 de milioane de dolari din aceste recomandări.

ICO-ul este un tip de crowdfunding ce folosește criptomonede pentru atragerea de capital inițial de către startup-uri.

McAfee a mai fost arestat în trecut, mai exact în în 2017, în republica Dominicană. Atunci era acuzat pentru că a postat imagini cu arme de calibru mare. De asemenea, în 2012 a fost arestat în Guatemala pentru trecere ilegală a frontierei.

McAfee a devenit cunoscut după 1987 când a înființat compania care-i poartă numele. Este creditat ca fiind creatorul primului software antivirus care a fost un succes comercial, într-o vreme în care web-ul era la început. A pierdut o mare parte a averii în marea criza financiară, în 2011 a vândut către Intel compania, pentru 7,6 miliarde dolari.

McAfee a locuit câțiva ani în micul stat Belize din America Centrală unde a avut controverse cu autoritățile și au existat suspiciuni că ar fi fost implicat în uciderea unui vecin.