Povestea lui Dumitru Dediu, rezerva primului cosmonaut român: de ce nu ai auzit de el, dar știi de Prunariu

Povestea lui Dumitru Dediu, rezerva primului cosmonaut român: de ce nu ai auzit de el, dar știi de Prunariu

Toată lumea știe cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic, iar în prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. Cu toate astea, puțini sunt cei care au auzit de Dumitru Dediu, “al doilea cosmonaut român”, deși povestea lui este fascinantă.

Mitică Dediu, cosmonautul-cercetător, a fost „opțiunea numărul doi” a României, în misiunea spațială sovieto-română Soiuz 40, din mai 1981. Documentele arhivei diplomatice a MAE arată că sovieticii au sugerat primii părții române, în decembrie 1980, ca opțiunea „numărul unu” pentru zborul spațial să fie Dumitru Prunariu, deoarece acesta a manifestat, printre altele, „de la început mai multă insistență” și „a învățat mai repede limba rusă”. După încheierea misiunii, Prunariu a devenit un star, iar Dediu a fost uitat „pe nedrept”, conform membrilor familiei sale. Povestea lui, pe scurt, a fost creionată de Digi24.

Mitică/Dumitru Dediu (stânga) în timpul testelor din centrul de pregătire de lângă Moscova. Foto: Agerpres

Dumitru Dediu a fost pasionat de avioane și de zborurile acestora încă de când era copil, fără să bănuiască surprizele pe care avea să i le rezerve viața. „Îmi amintesc că, încă din primele clase primare, mergeam la aerodromul din Galați la mitingurile de aviație, care mă fascinau de-a dreptul”, a povestit ulterior Dumitru Dediu. După absolvirea Academiei Militare a lucrat ca ofițer de aviație în cadrul Armatei Române, avansând treptat până la gradul de căpitan.

Competiția era una dură și nemiloasă: doar unul dintre cei doi candidaţi români putea să ajungă să admire planeta de sus, prin hubloul navetei spaţiale. Așadar, de ce a ajuns Prunariu opțiunea numărul unu și Dediu opțiunea numărul doi a României?

Dumitru Dediu a fost dat la o parte pe considerente politice

Cosmonautul Mitică Dediu în costum de „scafandru cosmic”, în timpul pregătirilor pentru zborul spațial. Foto: Agerpres

Misiunea româno-sovietică Soiuz a făcut parte din programul „Intercosmos”, inițiat de URSS și care presupunea zboruri comune cu „cosmonauți-cercetători” din țările fostului Pact de la Varșovia. Selecţia candidaţilor români a început în aprilie 1977. Iniţial, au fost convocaţi aproximativ 150 de piloţi de avioane supersonice şi de ingineri specializaţi în aviatică. Comparativ, la selecția ESA din acest an, 255 de candidați sunt din România).

Testele medicale au fost atât de severe încât, la finalul lor, toți candidații au fost respinși. Ulterior, cinci candidați au fost rechemaţi la Centrul Medical al Aviaţiei, pentru reluarea testelor. În final, România a trimis în URSS trei candidați pentru continuarea antrenamentelor: locotenentul-major Dumitru Prunariu, căpitanul Cristian Guran şi maiorul Mitică Dediu.

„Cristian Guran a avut niște probleme vestibulare (vertij). Din punct de vedere al pregătirii teoretice era mult mai bun, era top”, își amintește Prunariu. „Terminase electronica, era un specialist foarte bun. Dacă nu ar fi avut acele probleme vestibulare, probabil că ar fi fost un partener pentru mine și un competitor pe cinste”, a spus Prunariu, conform Digi24.

Astfel, Prunariu și Dediu au intrat apoi într-un program de pregătire de trei ani (martie 1978- mai 1981) în URSS, la centrul de pregătire a cosmonauţilor „Iuri Gagarin” de lângă Moscova. Conform unei telegrame trimise în februarie 1980 de ambasadorul român la Moscova din acea perioadă, Traian Dudaș, pregătirea fizică și științifică a celor doi candidați se defășura „în bune condițiuni” în acel moment.

Examinatorii sovietici au considerat că Prunariu „este mai bun, el a manifestat de la început mai multă insistență, a învățat mai repede rusa”, în vreme ce Dediu „se pregătește sîrguincios, însă rezolvă problemele cu o oarecare întîrziere”.

După mai multe probleme legate de achitarea sumelor repezentând costul transportului cu mașina al cosmonauților de către autoritățile comuniste române, dar și o decizie politică a schimbării prenumelui lui Dediu, Prunariu a fost desemnat opțiunea numărul unu. Acest lucru a fost decis de către autoritățile române, după sugestiile făcute de partea rusă.

„Bănuiesc că verdictul final s-a dat la cel mai înalt nivel”, a spus Prunariu.

De asemenea, fiica lui Dediu, Codruța Dediu, a declarat, pentru Digi24: „Nu contest alegerea, dar cred că i s-a făcut o nedreptate”.