Peste trei decenii de când Dumitru Prunariu a ajuns în spațiu

Astăzi, se împlinesc 34 de ani de la data la care Dumitru Prunariu devenea primul și singurul astronaut român care a ajuns vreodată în spațiu.

În anul 1981, pe data de 14 mai, misiunea sovietică Soyuz 40 intra în spațiul cosmic. La bordul ei se aflau doi cosmonauți: Leonid Popov, din Uniunea Sovietică, și Dumitru Prunariu, din Republica Socialistă România a acelor vremuri. Prunariu devenea astfel primul cosmonaut de origine română care trecea de linia Karman și al 103-lea om în spațiu, petrecând acolo nu mai puțin de 7 zile, 20 de ori și 40 de minute.

„Cred că cel mai greu moment a fost nu acolo sus, ci poate cu o zi înainte de a pleca în Cosmos, pentru că atunci ai în sfârşit timp să te gândeşti la ce va urma în viitorul foarte apropiat. Eşti convins că tehnica te ajută, că este fiabilă, că o stăpâneşti foarte bine. Dar în acelaşi timp există şi un sentiment uman de reţinere. Şi, totuşi, dacă se va întâmpla ceva? Până acum, aproape 5% din cei care au zburat în misiuni cosmice au plecat dintre cei vii din cauza unor probleme tehnice”, a declarat Prunariu conform celor de la Gândul.

Dumitru Prunariu Leonid Popov

Nava în care a călătorit Dumitru s-a unit cu stația spațială Saliut-6, în urma manevrelor corespunzătoare efectuate de către el și partenerul său de la bord. Pe stația spațială se mai aflau doi sovietici, Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh. Prunariu povestește pentru Timpul o întâmplare amuzantă, în urma căreia a fost forțat să transporte pe ascuns ceapă verde pentru Kovalionok. În spațiu, Prunariu a studiat temporar radiațiile cosmice, concentrându-se, printre altele, și asupra unor teme precum medicina, biologia sau psihologia.

Pe 22 mai 1981, Prunariu a revenit pe Pământ, însă nu a fost o revenire fără peripeții, parașuta capsulei sale deschizându-se cu patru secunde mai târziu decât ar fi trebuit. Aici, Prunariu a primit decorații atât din partea autorităților sovietice, cât și din partea celor române, însă răsplata financiară a fost, din câte se pare, una neglijabilă. Un întreg documentar despre misiunea la care a luat parte Prunariu poate fi vizionat mai jos.

 

Bogdan Cristea
16:03 14.05.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video