Posibilă explicație pentru reacțiile severe la Astra Zeneca și Johnson & Johnson: de ce au provocat vaccinurile tromboze

Posibilă explicație pentru reacțiile severe la Astra Zeneca și Johnson & Johnson: de ce au provocat vaccinurile tromboze

Cercetătorii ar fi ajuns la o posibilă explicație pentru reacțiile severe pe care le-au avut cei vaccinați cu Astra Zeneca și Johnson & Johnson. Un studiu german încearcă să facă lumină în cazul trombozelor dezvoltate de unele persoane imunizate.

Un studiu german susține că ar fi identificat o posibilă cauză a reacțiilor severe provocate de vaccinurile Astra Zeneca și Johnson & Johnson. Mai mulți pacienți au dezvoltat cheaguri de sânge după administrarea acestor seruri, iar cauză era necunoscută.

Echipa de specialiști care a lucrat la studiu susține că de vină ar putea fi vectorii adenovirus folosiți de cele două companii în producția vaccinurilor. Important de precizat că e vorba de o concluzie preliminară. Raportul nu a fost încă supus evalurării, dar dacă aceste concluzii vor fi confirmate, atunci cele două companii pot rezolva problema printr-o așa-numită reprogramare a vaccinurilor.

De ce au dezvoltat tromboze cei vaccinați cu Astra Zeneca și Johnson & Johnson

Printre cei care au participat la acest studiu se numără Rolf Marschalek, lector la Universitatea Goethe din Frankfurt. În raport se arată că trombozele, cheagurile de sânge care au apărut în unele cazuri rare la persoane imunizate împotriva coronavirusului cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson ar putea fi legate de vectorii adenovirus folosiți de ambele seruri pentru a furniza instrucțiunile genetice pentru proteina spike a Sars-Cov-2 din corp.

Ciclul de viață al adenovirusului include „infecția” celulelor și intrarea ADN-ului adenoviral în nucleu; unde, ulterior are loc transcrierea genelor. Aceasta ar fi de fapt problema: conform profesorului Marschalek și a celorlalți cercetători, odată ajunsă în nucleul celulei, unele părți ale proteinei spike se unesc sau se divid, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea.

Pe de altă parte, conform teoriei lui Marschalek, proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celulele corpului și provoacă cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane.

„Atunci când aceste … gene ale virusului se află în nucleu, pot crea unele probleme”, a afirmat Marschalek. În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer și Moderna, furnizează materialul genetic al proteinei spike fluidului celular și nu intră niciodată în nucleu.

Există, însă, o veste bună

Dacă aceste concluzii din raport vor fi confirmate în etape ulterioare, așa cum impun procedurile din domeniu, cele două companii ar putea veni pe piață cu formule modificate ale vaccinurilor. Practic, pot repara, dacă vrei, serurile și pot evita astfel reacțiile adverse severe.

Cercetătorii susțin că, pentru a preveni scindarea, dezvoltatorii de vaccinuri ar putea modifica această secvență a proteinei spike. De asemenea, conform celor raportate în lucrarea aflată în fază de pre-print, J&J contactase deja laboratorul Marschalek pentru sfaturi și căuta soluții pentru a-și adapta vaccinul și a preveni separarea.

Ideea cercetătorilor este cea de a modifica secvența proteinei spike pentru a preveni separarea, eliminând astfel riscul de efecte secundare sau de reacții adverse.

„Cu datele de care dispunem, putem spune companiilor cum să mute aceste secvențe, codificând proteina spike într-un mod care previne reacțiile de separare neprogramate”, concluzionează Marschalek.

Citește și: