Planul ambițios al NASA pentru Lună: ce proiecte mărețe are agenția spațială

Planul ambițios al NASA pentru Lună: ce proiecte mărețe are agenția spațială

NASA are în desfășurare numeroase proiecte îndrăznețe pe suprafața mai multor planete. Iată ce plan are agenția spațială pentru Lună, parte din misiunea Artemis.

NASA a ales locul unde, după 2023, va pune un mic rover care să caute apă înghețată pe suprafața Lunii. Această apă va fi esențială pentru viitoarele misiuni de explorare propuse, conform Hotnews.

Plan ambițios pentru Lună, pentru 2023

Așadar, a fost ales craterul Nobile care este în apropierea polului sudic lunar. Misiunea va costa peste 650 de milioane de dolari. Craterul Nobile s-a format după un impact cu un corp ceresc mai mic și este unul dintre cele mai reci locuri din sistemul solar.

În cadrul misiunii, acest crater va fi explorat peste câțiva ani de un rover numit Volatiles Investigating Polar Exploration Rover sau VIPER care ar trebui să exploreze zona timp de o sută de zile. VIPER își va lua energia de la soare și va putea fora chiar și până la un metru adâncime, pentru a căuta apă înghețată sub suprafața solului lunar.

Bateriile solare complet încărcate îi pot permite să funcționeze maxim 50 de ore în întuneric. VIPER va avea cam 1,5 metri lungime și peste 2,5 metri înălțime, cântărind 430 kg.

Spre deosebire de rovererele marțiene, VIPER va putea fi pilotat în timp real, pentru că Luna este mult mai aproape decât Planeta Roșie. VIPER va avea o viteză de 0,8 km/h.

Artemis își propune să aducă oameni pe Lună după 2024, după jumătate de secol de absență. VIPER va încerca să afle cât mai multe despre istoria apei înghețate de pe Lună: cum a ajuns acolo, în ce stare se găsește după miliarde de ani.

NASA s-a dus pe partea întunecată a Lunii, în premieră

NASA a ales, recent, trei noi sarcini utile științei, în scopul de a cerceta mai mult partea întunecată a Lunii. Aceste sarcini fac parte din programul Artemis.

Dintre cele trei, două vor ateriza pe emisfera lunară care se este orientată spre planeta noastră. Cea de-a treia a avut loc pe partea întunecată a Lunii, fiind pentru prima dată când NASA a făcut o misiune în partea îndepărtată selenară. Scopul acestor misiuni este de a aduna date despre o potențială destinație viitoare pentru astronauții Artemis.