Pierderea mirosului, o veste bună pentru pacienții bolnavi de Covid-19: concluziile cercetătorilor

Pierderea mirosului, o veste bună pentru pacienții bolnavi de Covid-19: concluziile cercetătorilor

Până acum, pierderea mirosului a fost percepută doar ca o simptomă timpurie pe care o are o persoană bolnavă de coronavirus. Se pare însă că funcționează și ca confirmare a faptului că vei avea o formă mai ușoară a bolii.

Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a Covid-19, ci şi simptomul unui pronostic bun al bolii, potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Complutense şi de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, relatează luni agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.

Nu mai puțin de 5868 de pacienți internați au participat la acest studiu realizat în numeroase centre din Spania. În urma agregării rezultatelor, deși cercetătorii sunt de părere că anosmia sau pierderea mirosului reprezintă în continuare un mister, constituie totuși un pronostic bun pentru evoluția mai blândă a bolii.

„Aceste rezultate au multe implicaţii, de la evaluarea iniţială a pacienţilor şi până la capacitatea de a înţelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epiteliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a explicat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Complutense din Madrid (UCM) şi principalul autor al studiului.

Pe lângă pronosticul mai bun pentru cei care suferă de anosmie, cercetătorii au mai ajuns la niște concluzii interesante legate de această simptomă a persoanelor infectate cu Covid-19. Aparent, disfuncțiile olfactive și gustative sunt prezente mai frecvent la femei – 12,41% comparativ cu bărbați – 8,67%, dar și la cei cu vârste sub 65 de ani sau la persoanele cu patologii renale, pulmonare, cardiace și oncologice.

În final, rezultatele obţinute din analiza uneia dintre simptomele cele mai timpurii de Covid-19 pot servi drept criteriu în momentul clasificării pacienţilor sau luării unor decizii terapeutice, potrivit unui comunicat difuzat luni de Universitatea Complutense din Madrid (UCM). Pe baza unor astfel de informații evidente despre infecția cu noul coronavirus, se pot stabili ”indicii de risc”, care anticipează o eventuală complicare a bolii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: