01 feb. 2021 | 11:41

Cum îți recuperezi mirosul după ce COVID-19 ți l-a distrus

ACTUALITATE
Cum îți recuperezi mirosul după ce COVID-19 ți l-a distrus

Legătura dintre COVID și pierderea mirosului și gustului a devenit evidentă în martie 2020, pe măsură ce pandemia a cuprins întreaga lume. Până în prezent, aproape o sută de milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus.

Aproximativ 60% vor avea tulburări ale mirosului și gustului – 10% având simptome persistente. Aceasta înseamnă că aproximativ șase milioane de oameni – și în creștere – au acest simptom. Deci, ce se poate face în acest sens?

Pierderea mirosului a primit în mod tradițional puțină atenție în domeniul medicinii și, prin urmare, au lipsit studiile clinice pentru tratamente. Un proiect este în desfășurare pentru a aborda această problemă, dar va trece ceva timp până când primele rezultate ale cercetării vor fi publicate.

Cu toate acestea, un grup internațional de experți a analizat recent dovezile existente și au discutat recomandările pentru tratarea tulburărilor mirosului cauzate de virusuri, cum ar fi SARS-CoV-2. Așadar, așa s-ar aplica tratarea disfuncției olfactive postinfecțioase.

S-a convenit că cel mai bun tratament este antrenamentul mirosului și că picăturile de vitamina A pot fi, de asemenea, o opțiune de tratament de luat în considerare. De asemenea, s-a considerat că steroizii probabil nu au un rol în tratament, dar pot ajuta la excluderea altor probleme, cum ar fi rinita, care blochează căile respiratorii.

Ce este antrenamentul mirosului?

Antrenamentul mirosului este o terapie utilizată de experți în tulburările mirosului (olfactologi) de ceva timp. Are avantajul de a nu avea efecte nocive asupra celor care îl folosesc. Este, de asemenea, ceva care nu are nevoie de rețetă, este ieftin și se poate face cu ușurință acasă.

Mai multe studii efectuate în ultimul deceniu sugerează că expunerea repetată pe termen scurt la mirosuri poate ajuta persoanele care și-au pierdut simțul mirosului. În special, cei care și-au pierdut simțul mirosului ca urmare a virusurilor, cum ar fi răceala obișnuită, par să și-l recapete astfel. Dar încă nu știm dacă acest lucru funcționează în mod specific pentru pierderea mirosului de la COVID, deși nu există niciun motiv pentru a suspecta că beneficiile vor fi diferite.

Formatul tradițional pentru antrenamentul mirosului a fost acela de a folosi cele patru mirosuri – de cuișoare, trandafir, lămâie și eucalipt. Cu toate acestea, există o gamă mai largă de mirosuri – astfel încât oamenii să poată selecta mirosuri care știu că le agreează sau cu care au o legătură.

Tehnica trebuie exersată constant, întrucât nu are un rezultat imediat

Coajă de lămâie și portocală, nucșoară, cuișoare, mentă, eucalipt, cafea măcinată, nucă de cocos și vanilie sunt foarte benefice în acest sens. Un ghid bun pentru această tehnică poate fi găsit pe site-ul Fifth Sense.

Antrenamentul mirosului stimulează rotația celulelor nervoase specializate, ajutând la restabilirea funcției mirosului. Unele cercetări arată că se pot întâmpla și schimbări în zonele de miros ale creierului.

Studii mai recente au sugerat că cele patru mirosuri utilizate pentru antrenament ar trebui schimbate la fiecare 12 săptămâni. Rezultatele acestei noi abordări arată că se poate realiza o recuperare mai bună a funcției mirosului. Cercetările ulterioare arată, de asemenea, că cu cât formarea continuă mai mult timp, în ceea ce privește numărul de săptămâni, cu atât mai bine. Așadar, trebuie să fie un exercițiu constant, deoarece nu este un rezultat instantaneu.