Piața consolelor ar fi arătat complet diferit: când Nintendo ”a luat la mișto” oferta Microsoft

Piața consolelor ar fi arătat complet diferit: când Nintendo ”a luat la mișto” oferta Microsoft

Primul Xbox împlinește 20 de ani, fiind dezvăluit la CES 2001. Pentru a comemora evenimentul, Bloomberg a publicat o istorie detaliată a consolei Microsoft, cu bune și rele.

În articolul intitulat ”Xbox: istoria orală a unui imperiu american de jocuri video”, Dina Bass de la Bloomberg a detaliat întregul proces care a dus la crearea primei console ieșite din Redmond. În acest scop, a luat o serie de interviuri foștilor și actualilor directori din cadrul Microsoft. În mod previzibil, relatarea include și câteva picanterii care nu au mai ajuns până la această oră în lumina reflectoarelor.

Un moment interesant este cel în care Microsoft a încercat să atragă dezvoltatori de jocuri în curtea sa, fiind dispusă să facă investiții serioase în acest scop. Aparent, au fost momente în care oficialii creatorilor Windows au implorat efectiv dezvoltatori terți pentru a crea titluri pentru Xbox sau pentru a-și porta creații existente pe noua platformă.

Pentru că și-au dat seama că s-ar putea pe termen lung să fie mai rentabil să cumperi dezvoltatori de jocuri, decât să te rog de ei să-ți facă jocuri, Microsoft a pus ochii pe Nintendo. În contextul în care cei de la Nintendo au fost dintotdeauna foarte ambițioși, când au auzit propunerea americanilor, au început să râdă și să ia la mișto oficialii Microsoft.

Evenimentul cu pricina a fost relatat de Kevin Bachus, director de relații cu terții în cadrul proiectului Xbox. ”Au râs de s-au pișat pe ei”, își amintește Bachus în interviul acordat Bloomberg. ”Imaginează-ți o oră în care cineva râde de tine. Cam așa a mers întâlnirea aia.”, a continuat fostul director Microsoft.

În final propunerea eșuată nu era chiar cea mai proastă idee. Microsoft spera să se ocupe de partea de hardware, unde Nintendo eșuase lamtentabil în competiția cu Sony, pentru ca japonezii să se concentreze mai mult pe software, ”Mario și toate lucrurile alea”, după cum spune fost lider al echipei Xbox. Tot atunci, Microsoft a încercat să cumpere EA Games, Square Enix și Midway, dar toți au refuzat oferta.

Citește și: