14 iul. 2021 | 10:30

Peștii aurii gigantici, o problemă gravă: gestul inconștient al oamenilor care a dus la dezastru

ACTUALITATE
Peștii aurii gigantici, o problemă gravă: gestul inconștient al oamenilor care a dus la dezastru

Cei mai mulți dintre noi asociază peștii aurii cu niște creaturi de câțiva centimetri pe care le găsești în acvariile din casa unor prieteni. Dimensiunea lor potențială este însă cu totul alta, după cum și-au dat seama unii.

Autoritățile dintr-un oraș din statul american Minnesota au făcut apel la cetățenii din regiune să nu mai elibereze peștii de acvariu în sălbăticie. Deși ai crede că aceștia devin imediat hrană pentru peștii de dimensiuni mai mari, te înșeli amarnic. Peștii aurii devin gigantici atunci când sunt lăsați în larg.

Dincolo de dimensiunea lor, aceștia pot produce probleme semnificative, creează dezechilibre majore în ecosisteme, conform mesajului emis de autoritățile americane.

Administrația orașului Burnsville a postat pe rețelele sociale imagini cu peștii aurii monstru, care au fost capturați în timpul unei explorări a lacului Keller, potrivit BBC.

În practică, peștii auri aruncați de oameni în larg contribuie la o calitate foarte slabă a apei, pentru că ”deranjează” sedimentele de pe fundul lacurilor și smulg rădăcinile plantelor. ”Vă rugăm să nu vă eliberați peștii aurii în iazuri și lacuri!”, a scris primăria din zonă într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter.

Problema peștilor aurii este deja una cu o istorie destul de lungă în Minnesota. Din acest motiv, peștele auriu a fost clasificat ca o specie invazivă reglementată, particularitate care se traduce prin interdicția de a fi eliberat în apele publice.

Pentru context, un pește auriu ținut într-un acvariu crește în condiții normale până la aproximativ 5 centimetri lungime. În libertate, însă, acesta poate crește foarte mult și devine rapid foarte dificil de eliminat pentru că se reproduce rapid și domină speciile native.

Dacă această situație ți se pare mai mult o glumă sau o curiozitate, ai în vedere că autoritățile din districtul Carver, aflat în apropiere, au recuperat din ape 50.000 de pești aurii în luna octombrie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele