01 apr. 2021 | 15:36

Pentagonul lucrează la realizarea unei nave gigantice. La ce va folosi și când va fi gata

ACTUALITATE
Pentagonul lucrează la realizarea unei nave gigantice. La ce va folosi și când va fi gata

Pentagonul are un plan îndrăzneț pentru a menține portavioanele relevante pentru viitorul războaielor: scoaterea lor din apă și ridicarea lor în cer.

Planul sună ridicol de asemănător cu Helicarriers din filmele Marvel Cinematic Universe, dar The Economist raportează că DARPA, divizia de cercetare a Pentagonului, este extrem de serioasă în legătură cu lansarea programului.

Proiectul actual implică un avion zburător al “navei-mamă” care poate desfășura și colecta drone fabricate ieftin, numite Gremlins, care pot să roiască în jur, supraveghind zona și chiar angajându-se în luptă.

Când vine timpul să desfășoare o dronă Gremlin, avionul de marfă modificat, transformat în portavion, le aruncă pur și simplu din cer. Aripile lor se vor declanșa atunci când motoarele lor pornesc, permițând unui operator uman să comande flotele dintr-o dată.

La prima vedere, portavioanele zburătoare par inutil de complicate, riscante și consumatoare de carbon, comparativ plutirea lor în apă. Dar armata este îngrijorată, relatează The Economist, cu privire la rachetele cu rază lungă de acțiune care pot călători mai departe decât pot călători aeronavele de pe transportoare.

Înlocuirea acestora cu drone comparativ ieftine, care șeful programului Gremlin, Scott Wierzbanowski, a declarat pentru The Economist că pot „intra și crea ravagii” înainte de a fi doborâte, face ca ciudata propunere să capete, totuși, sens.

Sistemul prin care dronele „colaborează” ca să ridice greutăți mult mai mari decât pot ridica individual

Un alt sistem interesant este unul în care dronele „colaborează” ca să ridice greutăți. S-a tot vorbit despre noi metode de livrare a pachetelor în viitor, când tot mai mulți oameni comandă de la servicii online precum Amazon. Amazon a vorbit despre utilizarea dronelor pentru livrarea coletelor pe calea aerului, dar provocarea este crearea unei drone cu suficientă putere și autonomie pentru a transporta colete.

Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au dezvoltat o nouă soluție modulară pentru a livra pachete mai mari prin intermediul dronelor, fără a necesita o flotă de drone de dimensiuni diferite.

Sistemul, spun dezvoltatorii, ar permite echipelor de drone să se coordoneze pentru a ridica pachete mai grele folosind un algoritm de control adaptiv. Sistemul ar putea permite livrarea unei game largi de pachete, utilizând o combinație de mai multe drone de dimensiuni standard.