Pensionarii români primesc ”prime”: ce este sprijinul de la buget, cine îl primește, în ce condiții

Pensionarii români primesc ”prime”: ce este sprijinul de la buget, cine îl primește, în ce condiții

Coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR încearcă să câștige un pic de bunăvoință din partea celei mai asuprite clase de cetățeni români, pensionarii. În acest sens, a decis să le ofere acestora o primă de anul nou. În mod previzibil, însă, vine cu o sumedenie de restricții importante. Nu este pentru toți.

În luna ianuarie, ar putea fi pentru prima dată în istoria României, când pensionarii primesc prime. Este vorba de o sumă care va varia de la o persoană la alta, cu scopul de a-i rotunji veniturile până la pragul de 2200 de lei. Practic, cei care au o pensie mai mică sau egală cu 1600 lei vor primi în luna ianuarie diferența până la 2200 lei. Decizia se va luat printr-o ordonanță guvernamentală care, momentan, nu s-a votat.

Sprijinul bugetar pentru pensionari ne-a ajutat să înțelegem câteva lucruri

Regulile sunt clare. Dacă ai o pensie de peste 1600 de lei nu primești nimic în luna ianuarie. Dacă veniturile tale sunt sub această sume, te vei bucura de un ajutor ca suma totală primită de la stat în prima lună a anului viitor să fie egală cu 2200 de lei. Este important de reținut că acest gest va fi doar în ianuarie, atât. Nu se măresc pensiile până la 2200 de lei, sigur nu.

Ca să înțelegi un pic mai bine cam care este nivelul pensiilor în România, ai în vedere că de ajutorul financiar detaliat mai sus vor profita nu mai puțin de 2,5 milioane de români, iar efortul bugetar din spatele acestui gest este de 2,5 miliarde de lei.

În prima fază a proiectului, s-a vehiculat un ajutor fix de 1200 de lei, dar, în final, s-a mers pe varianta variabilă, în funcție de pensia actuală a cetățeanului român. Vor primi 1200 de lei doar cei care au venituri mai mici sau egale cu 1000 de lei, ajungând, în final, cât mai aproape de acei 2200 de lei menționați mai sus.

Citește și: