Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să ai ca să profiți

Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să ai ca să profiți

Dacă aveai impresia că nu s-au schimbat destule în sistemul public de pensii, iată că mai vine o modificare legislativă. În continuare, despre ce e vorba și cine e vizat, cu privire la pensiile speciale.

O lege concisă, promulgată de președintele României, mai schimbă ceva din sistemul public de pensii. Este vorba despre o modificare legislativă care oferă o serie de facilități celor care au lucrat sau lucrează în domeniul energetic, notează Rfi.ro. Concret, prevederile legii îi includ pe mineri și energeticieni care, dacă au 25 de ani de muncă în domeniu și implicit o perioadă egală de contribuție, vor putea ieși la pensie cu 13 ani înainte de vârsta standard.

Adică, mai simplu, dacă s-au strâns 25 de ani de plată a contribuțiilor de asigurări în domeniul energetic, angajații vor putea ieși la pensie la vârsta de 52 de ani.

Pensiile speciale, motiv de tărăgănare al Guvernului

Principalul argument al acestei facilități acordate de lege este acela că energeticienii și minerii lucrează în condiții grele și, drept urmare, au dreptul să primească un regim special în ceea ce privește pensionarea.

Dar cui i se va aplica legea? Minerii și o parte dintre angajații din sistemul energetic lucrează, într-adevăr, în condiții grele, periculoase sau cu o responsabilitate specială. Dar nu toți salariații au același regim dur de lucru, cum ar fi, de exemplu, cei din departamentele de suport tehnic sau economic. De aceea, legea ar trebui să facă o diferență între angajați, în funcție de intensitatea și periculozitatea muncii.

Totodată, schimbarea legislației vine într-un moment complicat. Companiile energetice care utilizează cărbunele ca materie primă vor trece printr-un proces de restructurare. Un proces care va presupune și disponibilizări de personal sau, în noile condiții legale, ieșiri la pensie. De aceea, efectul noilor prevederi, care vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial, pare a fi fost calculat.

Numai că facilitățile pentru pensionare vin într-un moment cât se poate de complicat. Actuala coaliție politică s-a instalat la guvernare cu promisiunea de a reforma sistemul public de pensii și, cu prioritate, așa-numitele pensii speciale. Însă nu s-a întâmplat nimic în acest sens, practic, pandemia fiind motivul în spatele căruia Guvernul și Parlamentul s-au ascuns, pentru a nu lua nicio decizie în ceea ce privește sistemul public de pensii.

Citește și: