Câți români se bucură de pensii speciale, comparativ cu cei care au pensii normale: valorile șocante, confirmate oficial

Câți români se bucură de pensii speciale, comparativ cu cei care au pensii normale: valorile șocante, confirmate oficial

Subiectul celor cu pensii speciale continuă să fie încă unul foarte delicat. Din păcate, pentru că sunt atât de mulți, dintr-un număr atât de mare de categorii, nu par să aibă de suferit prea curând din motive financiare.

Până de curând, numărul celor cu pensii speciale era un mit. Nimeni nu știa exact de câți români este vorba în ecuație. Valoarea a fost confirmat anul trecut de Curtea Constituțională a României. Când s-a vehiculat posibilitatea impozitării acestora cu până la 85%, Curtea a solicitat tuturor instituțiilor care lucrează cu astfel de pensionari să comunice o situație centralizată.

Astfel, s-a ajung la concluzia că se plătesc anual nu mai puțin de 183.000 de pensii speciale în țara noastră. De partea cealaltă a baricadei, pensionarii obișnuiți sunt în număr de 5 milioane. Suma primită lunar de aceștia din urmă este calculată în funcție de contribuția adusă pe parcursul anilor de activitate la sistemul public de pensii.

Cei 183.000 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și indemnizații pentru limita de vârstă prevăzute în legi speciale, care se aflau în plată la începutul acestui an, se împart la rândul lor în mai multe categorii, fiecare cu legea lui de funcționare. Ca exemplu, numai în evidenta Casei Naționale de Pensii Publice se află un număr de 9.527 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și indemnizații pentru limita de vârstă prevăzute de legi speciale.

Cei mai favorizați, după cum era de așteptat, sunt beneficiarii Legii nr.303/2004, judecătorii și procurorii. În număr de 4097, aceștia primesc lunar 78,6 milioane de lei, cu o medie de 19.221 lei pe lună. În continuare avem în România pensii de 78.000 de lei pe lună, dar acelea sunt doar câteva.

Pe locul doi în ceea ce privește valoarea primită lunar se află beneficiarii legii 83/2015. Este vorba de personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. În această categorie se află 1423 de persoane cu un buget lunar de peste 16,1 milioane de lei. În consecință, media unei pensii din această categorie este de 11.336 lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: