Pensiile speciale, din nou ”un subiect care nu mai poate fi ținut sub preș”: promisiunile lui Barna

Pensiile speciale, din nou ”un subiect care nu mai poate fi ținut sub preș”: promisiunile lui Barna

Pensiile speciale nu par să plece nicăieri, dar Dan Barna încearcă să ofere asigurări că situația nu va rămâne neschimbată, în contextul numirii unui nou Avocat al Poporului, pensionat la 49 de ani.

Într-o intervenție la Digi24, vicepremierul României din partea USR-PLUS a discutat despre pensiile speciale și despre faptul că acest subiect trebuie abordat și soluționat. În opinia sa, ”nu mai este un subiect care poate fi ținut sub preș la nesfârșit”. În teorie, coaliția de guvernare din care face parte este de aceeași părere.

În practică, chiar și noul avocat al poporului se pare că le va pune bețe în roate, cel puțin când vine vorba de pensiile speciale ale magistraților, mulți dintre ei pensionați la vârste fragede. Ca referință, noul Avocat a ieșit la pensie la 49 de ani, are peste 10.000 de lei pensie și este profesor universitar de câteva decenii.

Dan Barna a fost întrebat despre candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, beneficiar de pensie specială şi a afirmat: ”Poziţia USR PUS în această coaliţie şi a coaliţiei în ansamblu este că acest subiect al pensiilor speciale trebuie abordat şi soluţionat (…) Poziţia individuală a propunerii pentru Avocatul Poporului (…) e secundară. În contextul poziţiei clare a coaliţiei, poziţia individuală a persoanei respective este secundară. Dincolo de părerea domniei sale, subiectul este foarte clar şi poziţia coaliţiei, a USR PLUS este că subiectul pensiilor speciale trebuie soluționat şi tratat în această toamnă, cel mai târziu începutul anului viitor”.

În ceea ce privește punerea de bețe în roate de către noul avocat al poporului în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale, Barna nu a putut decât să spună că ”Eu sper să nu se întâmple, dar, oricum ar fi, e clar că această moificare a pensiilor speciale şi reforma pensiilor în ansamblu trebuie să fie una corectă şi constituţională. Este poziţia individuală a domniei sale care nu coincide cu poziţia coaliţiei”.

Dacă cineva spera că magistrații vor rămâne vreodată pe parcursul vieții noastre fără pensii speciale, la vârste foarte fragede, noul Avocat al Poporului a desființat acest mit. El a adăugat că jurisprudenţa CCR este „clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor pe care le primesc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: