15 mart. 2021 | 06:00

Pașapoartele verzi, mai aproape decât se credea: vaccinarea te ajută în vacanța de vară din 2021

ACTUALITATE
Pașapoartele verzi, mai aproape decât se credea: vaccinarea te ajută în vacanța de vară din 2021

Oficialii de la Bruxelles sunt optimiști că proiectul de pașaport verde care va atesta imunizarea împotriva Covid-19 va fi gata pentru sezonul estival din acest an.

Thierry Breton este comisar pentru piața internă în cadrul Comisiei Europene. În opinia lui, pașaportul verde va fi gata înainte de perioada vacanțelor din acest an, pentru a facilita călătoriile în UE. Documentul va fi disponibil atât în format digital, sub forma unei aplicații de mobil sau a unui document pe care îl poți ține pe smartphone, cât și în format tipărit pentru cei care au o problemă cu varianta digitală.

Acest certificat, pentru care ar urma să fie prezentată miercuri o propunere finală, va conţine informaţii care „vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că s-a vindecat sau că a primit un rezultat negativ la test”, a precizat Thierry Breton într-o întâlnire cu presa, potrivit Agerpres. Cu alte cuvinte, nu va face viața mai ușoară doar persoanelor care s-au vaccinat, cum se credea inițial.

„Va fi sub format electronic, sau pe hârtie”, pentru a respecta dorinţa celor care nu „doresc să îşi pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, acest certificat va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză, „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene”, a detaliat Breton.

„Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie” a precizat Thierry Breton, apreciind că este primordial „să face totul pentru a proteja sezonul turistic”.

Oficialii de la Bruxelles dezbat de mai multe săptămâni posibilitatea introducerii unui pașaport digital în contextul pandemiei de coronavirus, dar până la această oră, detaliile au fost destul de abstracte. Până la finele săptămânii viitoare, însă, lucrurile se vor clarifica. Comisia Europeană ar urma să facă publică săptămâna viitoare propunerea finală privind certificatele verzi digitale, în contextul în care statele din sudul blocului, dependente în mare măsură de turism, speră ca astfel să poată relansa acest sector în sezonul estival din anul în curs.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele