Pandemia, mediul perfect pentru extremism și propagandă: cum ai fost manipulat, conform Europol

Pandemia, mediul perfect pentru extremism și propagandă: cum ai fost manipulat, conform Europol

În cazul în care trăiești cu impresia că pandemia ne-a făcut mai divizați în societate, că ne-am certat mai mult și nu este exclus să fi pierdut câțiva prieteni, ai foarte mare dreptate. Perioada prin care am trecut a fost perfectă pentru răspândirea extremismului și propagandei.

O analiză Europol atrage atenția asupra unei situații foarte îngrijorătoare legate de efectele pandemiei asupra mentalului colectiv, mai ales când vine vorba de manipularea populației. Grupurile extremiste și jihadiste au încercat să profite de pandemie pentru a-și răspândi propaganda și a cultiva neîncrederea față de guverne și instituții, a declarat marți agenția de poliție europeană Europol, potrivit AFP.

„Teroriștii exploatează polarizarea societății pentru a polua climatul social cu ideologii violente”, au declarat oficialii Europol într-un comunicat. Agenția cu sediul la Haga a publicat marți raportul său anual privind situația ”terorismului” în Uniunea Europeană (UE), citând 57 de atacuri „teroriste” sau tentative de atac în 2020, raportate în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia și Spania.

În mod regretabil, doar în Europa, anul trecut au murit 21 de persoane ca urmare a atacurilor teroriste efectuate în interiorul blocului comunitar, atrage atenția polițiștii europeni. Restricțiile legate de coronavirus au limitat oportunitățile de a efectua atacuri în masă, iar numărul arestărilor persoanelor suspectate de infracțiuni legate de ”terorism” a scăzut cu o treime pe parcursul unui an, a spus el.

Pe de altă parte, întregul context socio-economic generat de pandemie a fost un factor de stres suplimentar pentru foarte mulți oameni. Din acest motiv, persoanele vulnerabile emoțional au avut șanse mai mari să fie încurajate să apeleze la violență. „Grupurile teroriste jihadiste, de exemplu, au încercat să exploateze pandemia Covid-19 în scopuri propagandistice”, a spus Europol.

Grupul Statului Islamic (ISIS) ”a descris pandemia drept o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru dușmanii săi, determinând susținătorii grupului să efectueze atacuri pentru a profita de vulnerabilitatea crescută a țărilor din coaliția anti-ISIS”, a spus Europol. ”Un atac de extremă dreaptă eșuat în Belgia a fost motivat de opoziția față de măsurile guvernamentale anti-Covid-19”, iar în Republica Cehă, o persoană a fost arestată „pentru că a amenințat că va efectua un atac terorist dacă restaurantele și cafenelele nu vor fi redeschise „, au concluzionat oficialii instituției.