Orașul de zeci de miliarde de dolari care vrea să se bată cu Silicon Valley: unde se află

Orașul de zeci de miliarde de dolari care vrea să se bată cu Silicon Valley: unde se află

Un oraș în care s-au investit zeci de miliarde de dolari vrea să fie noul Silicon Valley și să ducă mai departe inovația în tehnologie. Nu se află în Statele Unite, ceea ce e cu atât mai impresionant.

Australia vrea să ducă mai departe inovația în tehnologie și a beneficiat de zeci de miliarde de dolari pentru acest lucru. E vorba de orașul Greater Springfield, construit de la zero de investitori privați, pentru a sprijini ideile și tehnologiile de ultimă generație. E evident, așadar, de unde vine comparația cu Silicon Valley din SUA.

Orașul-inteligent e construit în jurul unor companii și startup-uri din tehnologie, sănătate și educație.

Greater Springfield a pornit deja la drum cu accent pe sustenabilitate și soluții inteligente: insistă că va produce mai multă energie decât consumă și va reuși asta până în 2038, scrie CNBC.

Orașul inteligent care vrea să se bată cu Silicon Valley

La 25 de kilometri de Brisbane se află Greater Springield, un oraș inteligent care nu arată ca altul. Design-ul e unul spectaculos, e adaptat la noile tehnologii, se pregătește să dea tonul în inovație și, chiar dacă n-ai auzit de el, bazele acestuia s-au pus cu zeci de ani în urmă.

În câțiva ani, spun investitorii privați, orașul ar putea rivaliza cu Silicon Valley.

Investiția se ridică la 68 de miliarde de dolari, iar cei care vor să o recupereze se gândesc să aducă acolo mari companii – precum Google și Microsoft. Dar nu-s deloc de ignorat și companiile aflate la început de drum.

Deocamdată, lucrurile arată cam așa: există peste 46.000 de rezidenți, 16.500 de locuințe, 11 școli, un campus universitar, un spital, o linie de tren care conectează orașul de Brisbane. Orașul funcționează deja la o capacitate de 25%, după ce a mai primit o nouă rundă de finanțare – 15 miliarde de dolari de la fonduri private.

Scopul ar fi ca populația să se tripleze până în 2030. Tot până la acea dată se urmărește crearea a 52.000 de noi locuri de muncă.

Fondatul orașului este Maha Sinnathamby, cel care are planuri mari de viitor. Vrea să se bată cu Silicon Valley, iar asemănările există deja. Există multe spații în care companiile pot experimenta și inova. Printre tehnologiile smart cu care se laudă Greater Springfield se numără munca inteligentă, locuitorul inteligent, învățatul și jocul.

Citește și: