12 oct. 2021 | 18:04

Orășelul smart din România care depășește București, Brașov sau Cluj: ce instalații inteligente oferă cetățenilor

ACTUALITATE
Orășelul smart din România care depășește București, Brașov sau Cluj: ce instalații inteligente oferă cetățenilor

Orașul Ghimbav este cel mai dezvoltat oraș din România. Dacă analizăm indicatorii economici, Ghimbav este pe locul 1 în ceea ce privește PIB-ul (Produsul Intern Brut) local per Capita – 115.595 de euro, și pe locul 2 în ceea ce privește IPV-ul (Impozitul pe Venit) per Capita. O serie de firme importante își desfășoară activitatea în acea zona, care este parte a zonei metropolitane Brașov.

Investițiile făcute în Ghimbav se datorează în primul rând proximității sale față de Brașov, datorită bazei industriale existente și infrastructurii de transport bine dezvoltate. La acestea, se va adăuga foarte curând și un aeroport.

Paradoxal, Ghimbav nu este un oraș mare, are aproape 6.500 de locuitori, pe când firmele din oraș au aproape 11.000 de angajați.

banci-smart-ghimbav

Sursă foto: Biz Brașov

Investiții smart în Orașul Ghimbav

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor din Ghimbav, edilii au achiziționat o tehnologie revoluționară, care să transforme orașul în unul cu adevărat smart. Astfel, pe zona verde din centrul orașului s-au montat două bănci care nu numai că se încadrează foarte bine în peisaj  dar dispun inclusiv de multiple funcționalități, precum încărcare pentru dispozitivele mobile, iluminat ambiental, internet wi-fi, precum și senzor de mediu. Acestea au fost achizitionate la un preț destul de ridicat, conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Patru bănci au costat 74.000 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă că o singură piesă de mobilier urban a costat Primăria Ghimbav nu mai puţin de 18.500 de lei fără TVA.

„Ne dorim ca oraşul Ghimbav să fie „smart”, mai ales că vom deveni oraş- aeroport. Am început cu centrul, băncile sunt adaptate zonei pietonale… Avem deja două bănci şi alte două vor ajunge săptămâna viitoare. Toate acestea sunt alimentate de la panouri solare cu acumulatori!” afirma primarul orașului Ghimbav. Acesta a mai adăugat, în același context, faptul că acest demers va continua „în fiecare an, ne propunem să facem investiții pentru ca Ghimbavul să devină oraş inteligent”.